19 ianuarie 2025

Declinul profesiei de mediator

În ultimii ani, zeci de mediatori au ales să se orienteze către alte profesii. Lipsa de promovare a medierii, dar şi presiunile de tot felul au redus drastic numărul mediatorilor activi. Cei care au rămas acuză că nu se acţionează în interesul oamenilor. „La ora actuală, nu cred că mai găsim mai mult de 10 mediatori activi pe tot judeţul”, spune preşedintele Centrului Regional de Mediere Bacău, Cătălin Atanasiu (foto).

– Reclamaţi că medierea trece printr-o perioadă extrem de proastă. Care ar fi cauza?
– Sunt mai multe cauze. În primul rând, sunt cauze interne care ţin de mediatori şi nu mă feresc să spun lucrul acesta. Sunt mediatori care şi-au pus o plăcuţă la intrare şi au aşteptat ca justiţiabilii să le rupă porţile, ca la notari sau avocaţi. Or, nu se întâmplă aşa. Medierea suferă mai ales din cauza lipsei de promovare. Centrul Regional de Mediere este singura asociaţie din Bacău care are un protocol încheiat cu Tribunalul, Curtea de Apel şi Judecătoria Bacău pentru înfiinţarea unui punct de informare în cadrul Judecătoriei. S-au făcut nişte presiuni, acum vreo doi ani cred, din partea Baroului Bacău să ne scoată din Judecătorie. S-au făcut memorii scrise că dăm consultanţă la oameni şi facem avocatură ilegală. Noi avem documente, nu sunt doar vorbe. Discuţia s-a tranşat la nivelul conducerii Tribunalului care a înţeles că medierea îşi are locul în instanţa de judecată, la fel de bine cum au şi avocaţii. Dacă dvs. eraţi în divorţ şi veneaţi şi căutaţi un mediator în instanţă, ca să vă informaţi, şi stăteaţi de vorbă cu un mediator, săreau avocaţii şi spuneau că dăm consultanţă, ne filmau cu telefoanele şi veneau cu diverse injurii la adresa noastră. Unii colegi s-au şi lăsat din cauza asta, din cauza acestor presiuni.



– Dincolo de aceste presiuni, ar mai fi şi alte cauze?
– Biroul de informare este acum lângă măsuţa avocaţilor. Este un spaţiu absolut impropriu măcar pentru a purta o discuţie civilizată cu cineva care ar vrea o informaţie. Ne-au mutat lângă avocaţi ca să fim sub controlul lor, să vadă ei ce consultanţă dăm. Apoi, în instanţă nu se recomandă, conform legii, medierea. Eu nu acuz pe nimeni, judecătorii nici nu au timp. Şi sunt unii care insistă pe împăcare şi duc lucrurile într-o direcţie bună. Dar sunt foarte puţini. Pe de altă parte, avocaţii nu le recomandă clienţilor medierea. Avocaţii nu pot face mediere decât dacă au făcut cursuri de mediere. Toată lumea confundă un act de mediere cu o tranzacţie. Avocaţii pot face tranzacţii. Dar oamenii nu fac diferenţa între tranzacţie şi mediere. În mediere se discută lucrurile, cauzele pentru care s-a ajuns în instanţă. Dacă faci o tranzacţie, nu înseamnă că ai stins conflictul. Oamenilor li se induce ideea că au făcut mediere. Ne afectează acest lucru, evident. La ora actuală, nu cred că mai găsim mai mult de 10 mediatori activi pe tot judeţul.

– Şi totuşi, la un moment dat erau foarte mulţi mediatori. Toată lumea făcea cursuri de mediator.
– A fost o inflaţie de mediatori, într-adevăr. Dar mulţi s-au lăsat, mulţi erau avocaţi care au venit doar din curiozitate şi au constatat că nu au niciun profit din mediere. De ce nu este agreată medierea în instanţă, mai ales de către avocaţi? Pentru că, în momentul în care într-un dosar la prima instanţă, părţile s-au împăcat, a murit şi dosarul următor. Dacă s-au împăcat, nu mai face nimeni recurs sau apel. În penal, dacă un cetăţean, aflat în eliberare condiţionată, se încaieră cu altul, i se face dosar penal. Acelui om îi trebuie să-l vadă un judecător sau îi trebuie mediere să se împace cu celălalt? De cele mai multe ori, omul e dus întâi în instanţă, nu se recomandă medierea înainte. Nu se acţionează în interesul clientului, de cele mai multe ori. După aceea, sunt cauze generate de atitudinea conducerii Consiliului de Mediere de la nivel naţional. Sunt foarte multe acţiuni desfăşurate de Consiliul de Mediere pe banii mediatorilor, această taxă pe care tot ne-o măreşte, care nu au avut nicio finalitate şi nu răspunde nimeni. A fost, de exemplu, un serial la TVR1, în care erau protagonişti membri din Consiliul de Mediere. Jucau roluri în care prezentau medierea, chipurile rezolvau cazuri de mediere. Să vadă publicul larg cum se desfăşoară o şedinţă de mediere şi în felul acesta se aşteptau să aibă impact… Care e impactul? Niciunul! Zero! Bani cheltuiţi de pomană. Răspunde cineva pentru banii care s-au cheltuit? Nu. Dar ni se cer alţi bani în plus acum. Şi suntem ameninţaţi că vom fi daţi afară din profesie dacă nu plătim taxele.

– Despre ce taxe vorbim?

– Este 300 de lei taxa anuală care acum, am înţeles, se face 400 de lei. Eu sunt de acord să crească, dar să ştiu pentru ce o dau. Să avem şi clienţi. Sunt mediatori care s-au lăsat doar din cauza acestei taxe. Pentru că nu au câştigat 300 de lei în doi ani. În Bacău, Centrul Regional de Mediere face ce nu fac reprezentanţii corpului profesional. Avem un program de vreo lună de zile în Penitenciarul Bacău, în cadrul unui protocol de colaborare, şi facem informare în rândul deţinuţilor. Avem un protocol de colaborare cu trei primării din jurul Bacăului, la Mărgineni, Nicolae Bălcescu şi Luizi Călugăra.

– În acest Centru Regional, câţi mediatori există?
– Acum sunt în jur de 75 – 80 de mediatori. Dar nu profesează, unii nici nu şi-au plătit cotizaţia, mi-e şi jenă să le cer. Pentru că ştiu că nu încasează din această profesie nimic.
– Totuşi, se vehicula în trecut că o şedinţă de mediere este foarte scumpă. Ar putea fi şi asta o cauză?
– Nu, nici vorbă. Tariful pentru mediere este ultima problemă. Nu vine lumea la mediere pentru că este prea scumpă? Nu. Nu vine lumea la mediere, în primul rând, pentru că nu ştie. În toamnă, va intra în vigoare noua lege a medierii, după ce va trece de Curtea Constituţională. Printre altele, aceasta prevede că, în cazul în care conflictul se stinge la mediator, jumătate din taxa de timbru se restituie. În acest context, poate că va creşte interesul pentru mediere.

– Într-un an, ne puteţi spune câte acorduri de mediere se încheie?
– Eu am văzut o statistică dată de Consiliul de Mediere, şi într-un an, la un parchet din Bacău, au fost trei medieri. Şi situaţia este generală, nu doar pe Bacău. Poate în Bucureşti să fie mai multe, sunt şi mai multe firme care nu vor să audă de judecată şi preferă medierea. În civil, poate că sunt mai multe medieri. Dar de ce nu sunt şi în penal? O altă cauză: mai există un fel de mediere care se face, lumea îi spune mediere, dar nu este; în anumite posturi de poliţie, vine un cetăţean şi face o plângere împotriva altuia, se deschide un dosar, după care are loc o… mediere. Unde? În biroul şefului de post, cu şeful de post şi cei doi. Nu, nu este glumă. Cum vă explicaţi că brusc şi din senin i-a venit omului să-şi retragă plângerea?

– Cum vedeţi pe viitor această profesie?
– Nu va dispărea niciodată pentru că România este membră a Uniunii Europene. România nu mai face ce vrea în domeniul juridic. Orice face în acest domeniu trebuie avizat de UE. Sperăm că şi modificările din toamnă vor revigora medierea.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img