Din acest an, ajutorul de incalzire poate fi refuzat sau retras chiar si in baza declaratiilor obtinute de la vecini privind veniturile beneficiarilor. Primariile sunt obligate sa faca anchete sociale acasa la cel putin 60 la suta dintre beneficiari. Cei care declara venituri mai mici si alte bunuri decat cele reale risca si inchisoarea.
La mijlocul saptamanii trecute, Guvernul Romaniei a aprobat si normele de aplicare a OUG 70/2011 privind acordarea ajutorului de incalzire. Prin noile norme, cei care au fentat pana acum statul si au luat ajutor de incalzire necuvenit nu vor mai avea aceasta sansa. Noile reglementari prevad ca primariile sunt obligate ca macar la 60 la suta dintre cei care solicita ajutor sa intreprinda ancheta sociala la domiciliu. Pana in acest an, legea prevedea efectuarea anchetelor sociale la doar 3 la suta dintre solicitanti. Tot din acest an, la definitivarea anchetei sociale primariile pot utiliza declaratia de la cel putin doua persoane care cunosc situatia materiala si civila a solicitantilor ajutorului. Evident, aceasta masura vine sa-i excluda de la ajutor pe cei cu stare materiala buna. Pentru ca atat despre veniturile si bunurile pe care un solicitant le poseda cat si referitor la numarul membrilor familiei lui, primaria poate solicita date si de la vecinii respectivului. "Este o masura foarte buna, deoarece pana acum s-au strecurat printre beneficiari si familii care au posibilitati materiale si financiare, ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale. Familii care obtin venituri nedeclarate sau care au bunuri ce nu sunt inregistrate au beneficiat de ajutor, desi nu erau indreptatite. Acum nu mai pot ascunde veniturile si bunurile materiale de care dispun si nici numarul real al membrilor de familie."
Pareri impartite printre locatari
„Nu este corect ca un locatar sa piarda compensatia pe caldura pe reclamatia unor vecini care, la un moment dat, pot fi de rea-credinta, ne-a declarat Alexandru Adam, presedintele Asociatiei de proprietari Trandafirilor. Trebuie verificate concret astfel de declaratii. In asociatia noastra nu am avut cazuri de locatari care sa fi primit ajutor necuvenit. Cei care au avut compensatie de caldura sunt oameni in varsta si corecti. Este adevarat ca am facut si anchete sociale, desi nu era obligatia noastra. Am vrut sa fi solidari cu locatarii, sa-i indrumam sa nu faca declaratii false, fiindca este vorba de raspundere penala, dar si de faptul ca se fac de ras pentru cativa lei.” Locatarii au pareri impartite. Unii cred ca declaratiile vecinilor ii pot da de gol pe cei care primesc nejustificat ajutorul. „Sa se faca ancheta dupa sesizari”, ne-adeclarat Elena Hungu. „Mie nu mi-e frica nici de reclamatii, nici de ancheta, la ce pensie am”, a spus si Didina Sandu. Un alt bacauan, Mihai Selenov, crede ca denunturile trebuie privite cu circumspectie, „fiindca de multe ori relatiile cu vecinii sunt negative fara vina ta”.
Drujba te taie de pe lista beneficiarilor
La stabilirea ajutorului primarii vor avea in vedere o lista cu bunurile ce conduc la excluderea de la acordarea lui. Nu vor beneficia de ajutor de incalzire cei care au mai mult de o locuinta, au motocicleta, motoreta, scuter, masina, drujba sau tractor. Nici cei care au combina, presa de ulei, gater sau alte utilaje de prelucrare a lemnului nu vor fi admisi. Nu vor fi luati in calcul nici cei care au peste trei vaci, 5 porci, 20 de oi sau 15 familii de albine. De asemenea, nu trebuie sa depaseasca o anumita suprafata de teren, respectiv de 1.000 mp in urban sau 2.000 mp, in rural. Un singur bun care este peste limita admisa il poate scoate de pe lista pe cel care a cerut ajutor de incalzire. Toate bunurile, veniturile, precum si numarul membrilor de familie vor fi trecute intr-o declaratie completata pe propria raspundere de catre solicitant. Cei care vor minti in declaratie risca pana si inchisoarea, in afara de amenda contraventionala de 200-1.000 lei. Legea prevede ca declararea unui numar mai mare de membri de familie sau a unor venituri si bunuri mai mici constituie infractiune si se pedepseste conform Codului Penal.
Avantaje mai mari pentru cei racordati la CET
In acelasi timp, insa, trebuie sa spunem ca plafonul de venit pe fiecare membru de familie in raport de care se acorda ajutorul de incalzire a fost ridicat pentru cei care sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare. Astfel, la aceasta prestatie sociala vor avea acces mai multe familii ale caror locuinte sunt incalzite cu agent termic furnizat de CET. Pentru familiile, cu ambii parinti, care au un venit de pana la 786 lei (fata de 615 lei, inainte), factura de energie termica va fi compensata de la bugetul de stat in proportie de 5-90 la suta. Pentru familiile monoparentale, care au un venit de cel mult 1.082 lei, compensarea va fi de 10-100 la suta. Cele care se incadreaza in Legea 416/2001 (ajutorul social) beneficiaza de plata integrala a facturii de la bugetul de stat. In cazul celor care au dreptul la o compensare mai mica, consiliile locale pot aproba si ele subventionarea cu 7 pana la 63 la suta din factura. Familiile care isi asigura incalzirea locuintei cu gaze (centrala termica de apartament) vor primi intre 19 si 262 lei, diferentiat in functie de venitul pe fiecare membru component, venit care nu va depasi 615 lei. Si cele care se incalzesc cu lemne nu vor avea acces la ajutor decat daca au un venit de pana in 615 lei/membru. Acestea vor primi lunar intre 16 si 54 lei, in raport de venit. Cele beneficiare de ajutor social au dreptul la 58 lei pe luna.
In cazul beneficiarilor de ajutor social, la stabilirea sprijinului pentru incalzirea cu lemne vor fi luate in considerare toate familiile care locuiesc la aceeasi adresa. Ajutorul de incalzire in aceasta situatie se da pe fiecare dintre familiile sau persoanele singure care locuiesc si se gospodaresc impreuna. Daca in aceeasi gospodarie locuiesc si familii sau persoane singure care nu au dreptul la ajutor social, atunci se stabileste separat pentru fiecare, dar acestora li se da subventia pentru lemne, diferentiat, in functie de venit, adica intre 16 si 54 lei.
Elena Tintaru
Doina Mincu