15 noiembrie 2024

Declarația Fiscală Unică te asigură în Sănătate

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse și/sau alte categorii de venituri, trebuie să achite contribuțiile la Bugetul asigurărilor sociale (pentru pensia de stat) și la Bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste contribuții sunt automat luate în calcul pentru cei care depun Declarația Fiscală Unică (cunoscută inițial ca Declarația 600, dar care acum poartă noua denumire), iar cei care au venituri sub limita minimă de 22.800 de lei (adică 12 salarii brute) și nu depun Declarația pot opta benevol pentru plata contribuțiilor.

Cine dorește să fie asigurat în Sistemul Național de Sănătate, dar practică o profesie de ordin liberal sau este persoană fizică autorizată, dar are venituri sub baremul de 22.800 de lei pe lună brut, trebuie să opteze pentru a fi asigurat. Pe Declarația Unică există o opțiune în acest sens, care poate fi bifată, inclusiv pentru asigurarea voluntară. Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au bază de date comună în acest domeniu, deci CNAS știe cine a optat pentru asigurare și cine nu.



„În practică, s-a constatat că medicii sunt obișnuiți să solicite persoanelor neasigurate, deci care nu au un card de sănătate valabil, chitanța prin care ei au plătit asigurarea de sănătate. Acum, însă, opțiunea asigurării prin Declarația Unică face ca plata contribuției să devină executorie, deci persoana în cauză este automat asigurată și apare cu această calitate în baza de date a CNAS. Iar contribuabilul pentru cât declară că are venit, pentru atât plătește. Și contribuțiile la asigurările sociale și la asigurările sociale de sănătate, conform legii”.
Adrian Anghel, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice.

Cei care obțin un venit de minim 22.800 de lei intră obligatoriu la plata contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări de sănătate și a asigurărilor sociale de stat (pensii), pentru că depun Declarația Unică.

Cine plătește CASS în 2018?

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse și/sau alte categorii de venituri, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară. În cazul în care se realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară.

Se iau în calcul venituri din activități independente, din contracte de activitate sportivă, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții sau din alte surse.

Ce trebuie făcut

„Este un lucru foarte bun faptul că declarația unică conferă calitatea de asigurat la sistemul național de sănătate pentru un an de zile. Așteptăm ca și la alte categorii de asigurați, de exemplu coasigurații sau cei asigurați în baza programelor naționale de sănătate, să nu mai facem verificarea calității de asigurat la fiecare 3 luni. Din păcate, înregistrarea declarațiilor unice în sistemul informatic al ANAF nu este încă suficientă. Ne-am dori să fie așa, dar transmiterea datelor de la ANAF la SIUI, sistemul informatic din sănătate, nu se face instantaneu. Prin urmare asigurații care au o urgență în a verifica calitatea de asigurat sunt nevoiți să vină cu respectiva declarație la Casa de Asigurări pentru a le introduce manual în SIUI. După această operațiune manuală, devin imediat asigurați în sistem și nu vor mai avea probleme până în 30 martie 2019, termenul anual de depunere a declarației, anul 2018 fiind o excepție în privința termenului final de depunere.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău

Cum devii asigurat și fără a obține venituri

Cei care vor să se asigure în sistem (și astfel să devină contribuabil) pentru a beneficia de servicii medicale, dacă nu obțin venituri o pot face plătind cash. Pentru a deveni asigurat în sistemul de sănătate sunt două variante: fie plătesc lunar o sumă fixă la Fisc, fie se asigură pe loc. Astfel, cei care vor să beneficieze de servicii medicale complexe de urgență și imediate, la o unitate specializată din sistemul public, și nu sunt asigurați, se pot asigura pe loc prin plata personală a contribuției minime de 190 de lei/lună (10% din salariul minim brut pe țară de 1.900 de lei), dar cu obligativitatea de a fi plătite 6 luni anterioare plus luna în curs, adică 1.330 de lei (190 lei/lună x 7 luni), deci o cotă unică.

Cei care vor să aibă continuitate în asigurare, plătesc lunar cei 190 de lei, dar cu obligativitatea (ce se înscrie într-un contract) ca aceste contribuții să fie plătite minimum 12 luni consecutiv. Ulterior, Fiscul urmărește în fiecare lună persoana în cauză dacă mai plătește la sistemul de sănătate, iar dacă nu, aplicația de urmărire îl scoate din baza de date și redevine neasigurat.

Există însă unele servicii medicale de urgență care rămân gratuite, chiar dacă persoana neasigurată nu poate plăti nici contribuția unică, nici cea lunară de 12 luni.


Mai sunt doar 6 zile până la depunerea obligatorie a acestei declarații. Termenul limită este 31 iulie 2018. Nedepunerea atrage după sine sancțiuni.

Termen limită

Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că termenul limită de depunere a Declaraţiei Unice este 31 iulie, iar peste 600.000 de persoane au depus-o până în prezent.

Declaraţia poate fi depusă online, prin intermediul aplicaţiei care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual (SPV), prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro.

”De asemenea, Declaraţia Unică se poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF, sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire”, se arată în comunicat. Până în prezent au depus Declaraţia Unică un număr de peste 600.000 de persoane fizice, din care online 190.000, de 3,5 ori mai multe decât anul trecut, potrivit ministerului.

”Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia Unică”, se arată în comunicat.

Pentru depunerea online a declaraţiei până la 31 iulie, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019. Bonificaţia se acordă corespunzător şi pentru contribuţiile sociale datorate potrivit legii.

”Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336 alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală”, se mai arată în comunicat.

Petru Done
Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014