Actionarul majoritar, administratorii societatii si reprezentantii sindicatului discuta in aceasta perioada variantele de reluare a programului de modernizare si retehnologizare a rafinariei onestene, care trebuie refinantat.
De la intrarea in conservare a rafinariei in 2008 si mai ales dupa iesirea din insolventa din 2011, RAFO incearca implementarea unui proiect de retehnologizare si modernizare a instalatiilor si echipamentelor. Din fonduri proprii s-au investit deja 60 de milioane de euro, iar la inceputul lunii august, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a hotarat demararea procedurilor de negociere a unui credit de 330 de milioane de euro pentru finantarea programului.
3 variante de pornire a lucrarilor
Iakov Goldovskiy, patronul Petrochemical Holding Austria, actionarul majoritar de la RAFO, a sosit pe 10 octombrie in Onesti pentru a discuta cu administratorii societatii despre viitorul rafinariei. Potrivit unui comunicat trimis de Sindicatul „Rafinorul”, s-au luat in calcul patru variante de finantare a programului de modernizare. Prima dintre ele vizeaza accesarea creditului de 330 de milioane de euro, in baza garantiei de stat oferite de Guvern. Actionarul majoritar dispune de suma necesara pentru cofinantarea proiectului, in cuantum de 20% din valoarea totala, si spera ca Guvernul sa acorde garantia in termen rezonabil si sa se evite situatiile de genul celei de la Oltchim.
A doua varianta vizeaza atragerea intr-un parteneriat cu RAFO si Petrochemical Holding a unor investitori ce dispun de resurse financiare si nu au nevoie de garantii de stat. Potrivit liderului sindicatului, Ion Marian, sunt trei grupuri de investitori vizati. Iakov Goldovskiy a fost insotit de un om de afaceri vest-european, interesat sa investeasca in zona energetica. Discutiile pe aceasta tema se vor concretiza la Moscova si la Viena. A treia varianta este posibilitatea ca un grup financiar sa finanteze proiectul de modernizare, dar acestia asteapta si un plan de investitii si de afaceri de la administratia RAFO. Varianta de rezerva presupune accesarea unui credit mai redus, intre 50 si 70 de milioane de euro, pentru a implementa prima faza a proiectului, cu mai putine instalatii vizate.
Incepe numaratoarea inversa
Daca in urma cu doua zile Agerpres mentiona un interval de 10 zile in care decidentii trebuiau sa aleaga una dintre solutiile oferite, Ion Marian a declarat pentru Desteptarea ca actionarul majoritar si administratia au inceput „numaratoarea inversa. Se poate si in doua zile, se poate si mai tarziu. E vorba de sume foarte mari, trebuie negocieri intre patroni. Dar se vrea cat mai repede”, a spus Marian.
Potrivit aceluiasi comunicat, Iakov Goldovskiy a declarat ca in 2006 actionarii, salariatii si administratia au pornit impreuna la drum si ca doreste sa il finalizeze tot impreuna, si in cel mai scurt timp, cu satisfacerea intereselor societatii, actionarilor si salariatilor. Si Miroslav Dermendjiev, Presedintele Consiliului de Administratie – Director General al RAFO, a declarat ca doreste sa aduca societatea in varianta de repornire cat mai urgent.
Colaborare cu petrolistii din Moinesti si Botosani
Importantele zacaminte de gaze-condensate descoperite in zona Moinesti la sfarsitul saptamanii trecute de catre Stratum Energy Romania LLC ar putea furniza materie prima pentru rafinaria din Onesti. Ion Marian a declarat pentru Desteptarea ca patronii de la RAFO sunt interesati de colaborarea cu mai multi operatori, cu exceptia Petrom. „Vor fi contactati cei de la Moinesti prin Ion Popa (n.r. – fostul director al Petrom, actualul director al Stratum Energy), cei din zona Botosani, si altii. La RAFO avem posibilitatea sa demaram oricand prelucrarea gazelor de la Moinesti”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.