24 ianuarie 2025

Documentul fusese pus în dezbatere publică. Entitatea are în prezent peste 33.000 de membri la nivel național.

DECIZIE: Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional

Decizia de respingere ar fi fost luată deoarece abrogarea unui articol dintr-o lege adoptată de Parlament, prin OUG, este neconstituțională, iar controlul de constituționalitate îl face Ministerul Justiției, în cazul actelor Executivului.
Corpul național de experți în managementul educațional reprezintă o pepinieră pentru viitorii conducători ai unităților de învățământ din preuniversitar. Cu alte cuvinte, pot ocupa funcții de conducere, de îndrumare și de control în unitățile de învățământ și inspectoratele școlare numai cadrele didactice membre ale acestui Corp național de experți în management educational.

Calitatea de membru în al acestei entități se dobândeşte numai prin înscrierea în Registrul Naţional al experţilor în management educaţional, în urma promovării concursului de selecţie organizat de Ministerul Educației. Registrul naţional al experţilor în management educaţional se publică pe site-ul Ministerului Educaţiei și reprezintă baza de date cu potențiali conducători pentru instituțiile de învățământ preuniversitar. Selecţia candidaţilor se realizează de către inspectoratele școlare, în baza unui calendar stabilit de Ministerul Educaţiei.



Corpul experţilor în management educaţional a fost înfiinţat în 2011, iar pentru a obţine statutul de membru, cadrele didactice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii precum: să fi absolvit programe de formare în domeniul managementului educaţional, să aibă experienţă managerială, să dovedească că au performanţe deosebite în inovarea didactică / managerială, dar şi un portofoliu al participărilor la proiecte educaţionale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img