– Aproape 2.000 persoane beneficiază de o pensie internațională – Au fost soluționate peste 6.000 cereri – În cazul unora rezolvarea este așteptată din 2012.
În cei 11 ani care s-au scurs de la aderarea României la Uniunea Europeană, Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău a înregistrat (până la data de 1 februarie 2018) nu mai puțin de 7.257 cereri pentru acordarea unei pensii comunitare, certificarea stagiului de cotizare la aceasta sau alte tipuri de solicitări legate de un astfel de drept. Din totalul de cereri, au fost soluționate 6.428, restul fiind în așteptarea răspunsului din partea instituțiilor competente, unele, din țări care nu sunt în UE, dar cu care România are încheiat un tratat.
”În momentul de față, cele mai vechi cereri datează din anul 2012, respectiv două, și vizează aplicarea tratatelor internaționale cu Israel și Cipru, pentru care nu s-a primit niciun răspuns, în ciuda numeroaselor demersuri întreprinse de către instituția noastră. Dacă vorbim despre UE, potrivit Regulamentelor CE, un dosar de pensie rămâne în așteptare până când fiecare dintre instituțiile în cauză va trimite propriul formular E205 prin care se confirmă realizarea de către solicitant a unei perioade de asigurare sau echivalente acesteia, sub legislația statului membru respectiv. Prin urmare, este imposibil de prevăzut timpul de așteptare până la soluționarea unei cereri de pensionare.”
Alina Iftode, directorul CJP Bacău
Casa de Pensii face toate demersurile
Persoanele care au lucrat atât în România cât și în alte state pot solicita pensie potrivit legislației din toate țările respective, în momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare. Mai exact, cele care locuiesc în România vor depune cererea la casa teritorială de pensii de care aparțin ca domiciliu, împreună cu toate documentele prevăzute de HG nr.257/2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii 263/2010, cap.III, art.76. Totodată, vor prezenta și actele care atestă că au lucrat în alte state, casa de pensii urmând să facă toate demersurile la instituțiile similare de acolo.
Dacă vor pensie în România, trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de legislația națională. Persoanele stabilite într-un alt stat vor depune cererea la instituția de asigurări sociale de la domiciliul (loc de ședere permanentă) din țara respectivă. Instituția de acolo va face toate demersurile la casa de pensii din România, nefiind necesară deplasarea aici a solicitantului care s-a stabilit în străinătate.
Vor depune acolo toate actele prevăzute de legislația română, din care să rezulte perioadele de activitate în România (carnetul de muncă sau adeverințele eliberate de către foștii angajatori din țară, pentru intervalul de timp de dinainte de 1 aprilie 2001). În plus, vor cere instituției din statul respectiv să transmită în România, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, documentele menționate mai sus, aflate în posesia lor. După ce instituțiile competente ale statelor implicate își vor comunica, prin intermediul formularelor standard de legătură, toate informațiile necesare, ele vor emite decizie proprie de admitere sau respingere a cererii de pensionare, care va fi transmisă solicitantului sau, după caz, casei de pensii. De reținut că nu este necesar ca persoana în cauză să îndeplinească simultan condițiile de ieșire la pensie din toate statele implicate.
Stagiile de cotizare se adună
Drepturile se acordă cu respectarea prevederilor legislațiilor naționale. Stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obținerea pensiei din sistemul public din România se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate la noi cu cele acumulate și confirmate de statele în care solicitantul a mai lucrat.
Drepturile de pensie comunitară se calculează proporțional cu stagiul de cotizare realizat în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului ”pro rata temporis” (se plătesc în raport de timpul lucrat din perioada prevăzută de legea specifică fiecărei țări). În prezent, în evidența CJP Bacău figurează un număr de 1.875 de pensionari care primesc pensie și pentru perioadele lucrate în state membre UE.
Să mai notăm că până în momentul de față CJP Bacău le-a transmis instituțiilor similare din străinătate 1.805 formulare E 205 de certificare a stagiului de cotizare realizat în România, în vederea utilizării la acordarea prestațiilor de asigurări sociale (pensii, indemnizații etc.) de către alte state comunitare.