6 noiembrie 2024

Decernare de titlu Doctor Honoris Causa la Universitatea „Vasile Alecsandri”

Eveniment de marca la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Joi, 24 octombrie, incepând cu ora 11.00, la propunerea Facultatii de Inginerie, rectorul institutiei de invatamânt superior bacauana, prof. univ.dr.ing. Valentin Nedeff, a decernat titlul de Doctor Honoris Causa prof.univ.dr.ing. Marco Gilli, rector al Universitatii Politehnice din Torino, Italia.

Manifestarea s-a bucurat prezenta unei numeroase asistente – cadre didactice din lumea academica, invitati din partea institutiilor private colaboratoare, autoritati locale si judetene, studenti. „Este o onoare pentru noi sa acordam un astfel de titlu rectorului de la Universitatea Politehnica Torino. Este greu sa apreciez si sa evidentiez cele mai mari realizari din activitatea unei personalitati stiintifice, mai ales când aceasta este in plina forta creativa si urmeaza sa mai adauge alte multe realizari in domeniul stiintelor ingineresti”, a declarat in discursul sau prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff. Prof.univ.dr.ing. Marco Gilli este un renumit om de stiinta cu recunoastere nationala si internationala, un foarte bun specialist in domeniul Ingineriei Electrica, autor a peste 150 de articole in reviste internationale de profil.



De când colaborati cu Universitatea „Vasile Alecsandri din Bacau si care au fost proiectele comune derulate pâna in prezent?

Avem o indelunga traditie de colaborare cu toate universitatile din România, inca din 1990. In Bacau, colaborarea a inceput in 2007. Atunci, delegatie a orasului Torino, din care am facut si eu parte, alaturi de primarul din Torino, a venit aici in Bacau pentru a parafa aceasta colaborare, mai ales ca in Torino exista o comunitate importanta de români, si, bineinteles, bacauani. S-a decis atunci ca unul dintre domeniile de colaborare sa fie in formare. Am inceput astfel un proiect care a urmarit un schimb important de studenti. Multi dintre ei au venit la noi, pentru a studia, atât la nivel de licenta, cât si de master. Acum am extins aceasta colaborare si la nivelul programelor de studii doctorale.

Cum sunt studentii bacauani? Cât de mult sunt ei implicati in aceste proiecte?

Sunt foarte buni, cu un nivel ridicat de cunostinte, la fel ca intreaga comunitate de studenti români prezenta in Torino. Acum, avem mai bine de 200 de studenti români care invata in universitatea noastra. Insa colaborarea noastra nu se limiteaza doar la acest schimb de studenti, ci a fost extinsa si la nivel de profesori. Chiar rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau, prof.univ.dr.ing.Valentin Nedeff, a fost in Universitatea Politehnica din Torino, ca si coordonator de proiecte europene, a sustinut si seminarii, cum de altfel si noi am avut profesori care au venit aici in Bacau si au predat Ingineria mediului. Nu este doar o colaborare pe formarea si imbunatatirea didactica, ci si o colaborare in domeniul cercetarii.

Ce proiecte vor fi derulate in viitor intre cele doua institutii?

Cu siguranta vom continua toate aceste colaborari, dar suntem din ce in ce mai interesati sa ne implicam tot mai mult in proiectele europene. Avem deja al VIII-lea program cadru al Comunitatii Europene, cu o finantare foarte buna, de aceea trebuie sa fim foarte buni si competitivi. Sunt convins ca suntem pe drumul cel bun, ca vom avea succes cu echipa pe care am format-o si care va fi completata. Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau este o universitate tânara, dar capabila sa atraga cât mai multe astfel de fonduri. A dovedit asta in cei 5 ani de colaborare.

Prof.univ.dr.ing. Marco Gilli s-a nascut in 1965 in Torino (Italia). A absolvit cursurile universitare de licenta la Universitatea din Torino – Facultatea de Inginerie Electrica. Cariera universitara de exceptie a inceput-o in 1991, când devine asistent profesor la facultatea pe care a absolvit-o, iar in 1998 este numit profesor asociat in cadrul aceleeasi institutii. In anul 2000 devine profesor titular al Universitatii Politehnice Torino, unde a detinut mai multe functii de conducere – prodecan al facutatii Inginerie Tehnica (2002-2005), prorector (2005 – 2012), iar din 2012 – rector. S-a specializat si a efectuat stagii de pregatire in mai multe universitati din California, Ungaria si Finlanda.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri