Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE) prin Centrul European de Studii Covasna-Harghita, alături de Centrul de Cercetări și Studii Regionale din Târgu Mureș și cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, organizează în perioada 15-20 august 2024 cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară Izvoru Mureșului, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului.
Evenimentul a debutat oficial pe 15 august, la ora 15:30, prin rostirea cuvântului de binecuvântare al PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei. În cadrul deschiderii, au luat cuvântul oficialitățile prezente, organizatorii și o parte dintre participanți, subliniind importanța acestei manifestări în inima României.
Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, și cercetător CESPE, a declarat că organizarea acestui eveniment este o datorie morală față de marii români care au inițiat manifestări culturale în această regiune. „Edițiile Universității de Vară ne arată că lupta pentru neamul românesc este vie și va fi dusă mai departe. Forumul românilor este un factor activ care se asigură de respectarea Constituției pentru comunitatea românilor din această zonă. Noi nu dorim nimic mai mult decât respectarea legii”, a spus Burghelia.
O problemă semnificativă, a subliniat președintele FCRCHM, este continuitatea presei în limba română, care devine din ce în ce mai greu de susținut din cauza dificultăților financiare. Totodată, organizatorii au trimis peste 120 de invitații către primari, prefecturi, parlamentari, ministere, premier și președinte, pentru a asigura deschiderea evenimentului către toți actorii decizionali.
Avocatul Ioan Sabău-Pop a accentuat faptul că longevitatea acestui eveniment a fost dificilă din cauza provocărilor logistice și financiare. „Îmbrățișez pe toți care au suflarea românească în piepturile lor. Această lucrare este o reacție la slăbiciunea autorităților, care nu are grijă nici de românii din afara granițelor, nici de cei din Harghita, Covasna, Satu Mare sau Mureș”, a declarat avocatul.
Dr. Ioan Lăcătușu, personalitate marcantă a românilor din interiorul arcului carpatic, a amintit de dificultățile financiare care au împiedicat organizarea evenimentului în cinci dintre edițiile anterioare. El a evidențiat că „este strigător la cer” cum manifestările românești sunt descurajate financiar, în timp ce cele antiromânești sunt masiv sprijinite.
Vlad Cubreacov, președintele Asociației „Răsărit Românesc” și cercetător CESPE, a declarat că evenimentul se axează pe două mari idei: identitatea națională și solidaritatea românilor, oriunde s-ar afla ei. Basarabean la origine, Cubreacov a afirmat că singura rezolvare pentru problemele din Republica Moldova este reunirea cu România, subliniind că integrarea europeană fără unirea cu Țara Mamă este o „lozincă iluzorie”.
Europarlamentarul Claudiu Târziu, liderul Partidului AUR în Parlamentul European, a vorbit despre lupta pentru valorile naționale împotriva forțelor antinaționale. El a comparat tăcerea statului român cu interesul manifestat de Ungaria pentru această zonă, exemplificând prin evenimentul de la Tușnad.
Reprezentanți ai PNL și PMP, precum Teodor Dobrean și Daniel Corneanu, și-au exprimat speranța că autoritățile locale și centrale vor sprijini manifestările românești, subliniind importanța unității și a mobilizării naționale.
Preotul Vasile Tămaș din Vâlcele, Covasna, a reamintit că Izvoru Mureșului este locul unde românii se reunesc, atât spiritual, cât și în memoria celor care au luptat pentru identitatea românească în această regiune. Totodată, el a subliniat nevoia de unitate în comunitatea românească, referindu-se la lipsa unui consilier român în Consiliul Local Sfântu Gheorghe.
Mihai Tîrnoveanu a vorbit despre importanța păstrării simbolurilor românești, menționând că cele 150 de cruci de lemn de la Valea Uzului încă stau în picioare. El a criticat prezența lui Viktor Orban la Tușnad, propunând chiar declararea premierului maghiar persona non grata, dacă mii de români vor susține această inițiativă.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a început sub auspiciile binecuvântării bisericii strămoșești și cu speranța că va aduce beneficii comunităților românești din țară și de pretutindeni.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.