Deși cifrele oficiale arată că Serviciul Gestionare Câini fără Stăpin din cadrul Primăriei Municipiului Bacău are o activitate susținută, capturind peste 2.200 de câini adulți și alte câteva sute de pui pe parcursul anilor 2017 și 2018, câinii fără stăpin nu au dispărut complet din oraș.
„Am reușit să reducem prezenta lor în oraș, periodic însă reapar câini noi, spune Dinu Pâncescu, șeful Serviciului de Gestionare Câini fără Stăpân. El spune că există locuri unde, după ce echipajul serviciului eliberează zona de toți câinii prezenți, la scurt timp, apar alții.
„Teoria ne spune că niciun teritoriu nu trebuie eliberat complet, se lasă cel puțin un câine blând cu oamenii, sterilizat, rolul lui fiind de a proteja teritoriul de alți câini, necunoscuți. Încearcă să explici acest aspect celor care ne cer să luăm pâna și pekinezul vecinului, pe motiv că e un pericol. Fără succes”, spune el.
Câinii care reocupa teritoriul curat sunt noii veniți, care migrează în căutare de hrană. E bine de știut că acolo unde câinii stau pe perioade mai lungi, există o sursă de hrană.
„Câinii nu pasc, nu manâncă borduri. Li se asigură hrană constant, fie dezinteresat, fie cu motive ascunse. Cei care hrănesc câinii dezinteresat sint iubitorii de animale, cazuri concrete avem la Parcul Olimpic, zona Stadion Municipal, zona de lingă Selgros, Parcul Gheraiesti, vizavi de „Gradina cu Magnolii”, parcul Cancicov, CET, Complex Comercial Bistrița, Curtea SJU Bacau. Ca să dăm doar citeva exemple”, spune Dinu Pâncescu.
Cei care o fac din interes, sunt paznicii de la diferite societăți comerciale. Câinii dau semnalul atunci când vin hoții dar și când vine Poliția să-i controleze noaptea. Și sunt o alarmă foarte bună pentru a nu fi prinși dormind în postul de pază.
Migrația câinilor se face de la periferia orașului spre centru. Din păcate, deși sunt obligate prin lege, administrațiile comunelor din jurul Bacăului, nu au un serviciu similar cu cel al Primăriei Bacău.
„Și ne trezim cu câini care pătrund în oraș, migrind spre zona centrală. Pe lingă acești câini migratori, avem câinii aduși intenționat în oraș și abandonați” mai spune Pâncescu. Acești câini sunt ușor de recunoscut, sunt speriați, nu cunosc zona, adesea sunt subnutriti. Zonele unde sunt găsiți cel mai des sunt zona autogării Bacău, sub Podul Serbanesti, parcările marilor magazine (Auchan, Leroy Merlin, etc).
Gospodarul de la țară îmbină utilul cu plăcutul într-un singur drum făcut la oraș. Cumpără ce are nevoie dar duce și puii cățelei, eventual și cățeaua, lasându-i, milos, într-o cutie de carton.
O alta sursă de câini e sursa internă, câinii din gospodăriile băcăuanilor. Deși legea obliga orice proprietar de câine fără valoare chinologică să își sterilizeze animalul, acest lucru nu se intimpla. Și când cățeaua fată, soluția cea mai rapidă e tomberonul de lângă casă. „Avem în acest moment în adăpost 5 cățele cu pui.
Avem și pui abandonați, fără mamă. Pentru că nu se aplică legea și nu se dau amenzi celor care refuză să își sterilizeze câinele din curte. Din varii motive, fără susținere științifică. Sancțiunile nu sint de competența Primăriei Municipiului Bacău, domeniul privat nu e sub jurisdicția primăriilor”, a mai spus șeful Serviciului de Gestionare Câini fără Stăpân.
Când nu vom mai avea câini pe străzile Bacăului? Când izvorul nesecat de câini, abandonul, va fi oprit. Prin controale în curțile oamenilor, atât în oraș cât și în localitățile învecinate. Prin obligația de a steriliza câinii. Până atunci, vom continua să strângem câinii de pe străzi, să îi aducem în adăpost și să-i dăm la adopție. Sterilizați.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.