– de la inceputul anului, în tot judetul, au fost inchise sute de PFA-uri n aproape jumatate din veniturile persoanelor fizice autorizate pleaca la stat sub forma de impozite si contributii
Potrivit datelor statistice ale Oficiul Registrului Comertului Bacau, in prezent, in tot judetul, figureaza 7.265 de PFA-uri, dintre care doar 4.454 mai sunt active, diferenta de peste 2.800 fiind radiate, in ultima perioada, de proprietarii acestora.
Numai de la inceputul anului, au fost inchise 120 de astfel de forme de organizare a micilor afaceri. In general, cei care sunt obligati, cumva, sa-si faca PFA-uri sunt micii agricultori care incaseaza subventii de la stat. Disparita in masa a acestor firme mici ar putea fi pusa atât pe seama modificarilor intervenite in legislatia fiscala de la inceputul anului, cât si a cresterilor de contributii pentru anumite persoane fizice autorizate.
Reamintim, asadar, ca inceputul de an a adus modificari Codului Fiscal în privinta impozitelor aplicate PFA-urilor. Mai exact, cei care au venituri din activitati independente si care sunt organizati ca PFA trebuie sa achite statului o contributie la asigurarile sociale – pensii (CAS) chiar si in cazul in care realizeaza venituri din salarii sau pensii. Pâna anul trecut, contributia la pensii era de cel mult 35 la suta din salariul mediu brut pe tara.
Din acest an, CAS-ul se calculeaza la întregul venit al PFA. Mai mult, acum se impoziteaza diferit si sediile sociale ale PFA-urilor, de regula, stabilite, in baza unui comodat, in propriile locuinte, proprietarul firmei putând deduce fiscal o parte din cheltuielile cu utilitatile. „Tocmai de aceea o sa imi inchid colaborarea pe PFA pe care o aveam cu o firma din asigurari, pentru ca altfel ma va taxa si mai mult pe sediul social”, spune Liliana R, detinatoarea unei PFA. In conditii normale, procentul de CAS datorat statului este de 26,3 la suta din venitul realizat de PFA-uri. Proprietarul acestuia poate plati si doar 10,5 la suta CAS la stat, cât este contributia unui angajat, insa asa va avea doar o treime din stagiul de plata la pensii.
Jumatate din veniturile PFA-ului pleaca la stat
PFA-urile care obtin venituri din activitatile independente, pe lânga cele 16 procente reprezentând impozit pe venit si 5,5 la suta – contributie la Sanatate (CASS), din acest an, sunt obligate sa achite statului si 26,3 la suta CAS – pensii. Proprietarul PFA-ului va varsa statului, sub forma de impozite si contributii, aproape 50 la suta din venituri, daca opteaza pentru cota integrala de plata a contributiei la CAS, sau 32 la suta din venituri, daca alege cota redusa de 10,5 la suta la CAS.
„Chiar nu vreau sa impart jumi-juma cu statul veniturile mele. Vedeti, statul e lacom, ca-ntotdeauna, si in loc sa ma ajute sa desfasor activitati din care sa-i revina si lui o parte, ma scufunda de tot. Eu am sa-mi inchid mica afacere, ca multi altii, sa vedem ce o sa mai «ciupeasca» statul. O sa mearga, cumva, prin insule sa culeaga banii «baietior destepti» care i-au scos, cine stie de când din tara? Ma indoiesc”, spune Gabi Sandu, un mic antreprenor din judet.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.