Mai multe dintre stațiile GPL din județ au fost închise de proprietari, înainte de a veni autoritățile de control să le verifice. Unele sunt chiar în buricul târgului, altele răzlețite prin tot județul. Patronii se tem ca nu cumva, la controale, să fie descoperite neregulile și, astfel, să fie drastic sancționați.
În contextul apropiat al dezastrului de la Crevedia, unii proprietari din județ de stații GPL au tras obloanele, trimițându-și angajații în concediu forțat. Decizia vine după ce autoritățile au anunțat o campanie prelungită de controale la aceste obiective, până la sfârșitul lunii, cel puțin. În general, cei care și-au tras pe dreapta afacerile sunt patronii din localitățile mai mici din județ, care se tem că, la momentul controalelor, ar putea să fie găsiți cu neconformități și amendați sau chiar cu activitatea suspendată, dacă neregulile sunt grave.
„Există o stație pe care o bănuim că a închis ca să scape de control, deoarece a încetat contractele tuturor salariaților, cu 1-2 zile înaintea controlului. Firma care o deține are sediul în Buzău”, a declarat Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău. Stația cu pricina este situată în zona podului de la Mărgineni, aproape de fosta fabrică de lapte. Însă, statii GPL au fost închise voluntar și la Onești, precum și în alte localități rurale.
„Până acum ce-au făcut, au dormit?!”
Numai în Bacău, sunt zeci de astfel de stații auto GPL, pe lângă cele care aparțin de marile lanțuri de benzinării. De o săptămână, aceste obiective sunt verificate de echipe mixte de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalaților de Ridicat (ISCIR), Primărie, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Garda Națională de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Poliție Județean. Sunt verificați inclusiv operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL.
Prin umare, în controale, au fost angrenați și angajații Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, cei de la Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava și de la Biroul Vamal Bacău. Multe stații cu gaz petrolier lichefiat se găsesc răzlețite prin tot județul, departe de ochii autorităților. Aici, deși este interzis, oamenii de pe la țară sau care locuiesc în cartierele de case de pe lângă orașe obișnuiau să încarce buteliile de aragaz, în loc să le dea la schimb. De mai bine de o săptămână, „manevra” nu mai este posibilă, angajații stațiilor refuzându-i din start.
„I-au găsit hărnicia și pe ăștia cu controalele, abia acum, după ce a sărit în aer stația aia de la Dâmbovița. Până acum ce-au făcut, au dormit?! Aș fi vrut să-mi umple butelia de aragaz. Nu prea vreau să o dau pe a mea la schimb, că e mai bună decât ce-mi dau ăia, în peco. Acolo, sunt unele ca vai de ele, de zici că au trecut războiul”, spune un cetățean venit să-și umple butelia cu aragaz.