8 noiembrie 2024

De Sărbători, comercianții, controlați la sânge de veterinari

În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău au intensificat controalele la comercianții din tot județul. Măsura este luată în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, în contextul în care, în mod tradiţional, în această perioadă, creşte consumul de alimente de origine animală. Astfel, se va pune accent pe verificarea condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală si nonanimala destinate consumului uman. Prin urmare, trebuie știut că este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la persoane neautorizate, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. În plus, sacrificarea porcilor care vor ajunge în galantare se va face numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine. „La ora actuală, în județul Bacău, sunt autorizate două abatoare, situate în comunele Nicolae Bălcescu și Cașin”, au precizat reprezentanții DSVSA Bacău.

Amenzi uriașe pentru vânzarea cărnii de porc necontrolate sanitar veterinari



Veterinarii avertizează asupra riscurilor sacrificării porcului şi consumării acestuia în familie, fără a fi controlat, în prealabil, în privința stării de sănătate a animalului, dar şi a salubrităţii cărnii obţinute. Prin urmare este bine să verificați măcar dacă, înainte de sacrificare, procii au dat semne de inapetență, febră, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă etc. Totodată, după sacrificarea animalului, este indicată urmărirea unor semne distincte la organele interne, cum ar fi splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficatul mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavități, etc. În aceste cazuri, este strict necesară anunțarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit. În caz contrar, mai ales dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată, riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, fapte pedepsite cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Nu consumați carnea care nu a fost verificată de medicii veterinari!

Băcăuanii trebuie să fie conștienți de pericolul consumării cărnii care nu a fost examinată de medicii veterinari în privința Trichinella Spiralis. Avertizarea este valabilă inclusiv în cazul cărnii de porc mistreț. Examenul trichineloscopic se poate cere la oricare dintre circumscripțiile sanitare veterinare din județ sau direct la laboratorul DSVSA Bacău. De regulă, aceste sunt amplasate ân incintele piețelor agroalimentare. „Pentru a putea fi efectuat examenul trichineloscopic, proba de carne trebuie să fie compusă din mușchii diafragmei, mai exact musșhiul care separă cutia toracică de abdomen (adică plămânii de intestine) și mușchi intercostali (3 – 4 coaste prinse una de alta, de 10-15 cm)”, a precizat dr. Niky Vrabie, director al DSVSA Bacău.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014