Rabinul Iașilor și Moldovei, Yehoshua Aronovich, a fost oaspetele Comunității Evreilor din Bacău, la Sinagoga „A. A. Rosen”. Rabinul a venit la sărbătoarea de Purim împreună cu președinta Centrului Comunitar Evreiesc din Iași, Ina Vladkovski, și cu secretarul Centrului, Albert Lozneanu. Oaspeții s-au întâlnit cu primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, cu reprezentanții minorităților etnice din județ – minoritățile germană, italiană, romă și armeană, și cu președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, prezenți, de asemenea, la sărbătoarea Purimului și care au transmis saluturi Comunității Evreilor.
Sărbătoarea a fost deschisă de președintele Comunității Evreiești din Bacău, Hainrich Brif, care a explicat ce este sărbătoarea Purim, celebrată în fiecare an, în funcție de calendarul ebraic, în 14-a zi a lunii ebraice Adar (a șasea lună a anului ecleziastic și a douăsprezecea lună a anului civil în calendarul ebraic), „a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor”, și de ce se lecturează cu această ocazie una dintre cărțile bibliei ebraice, Meghilat Ester (Cartea Esterei).
Povestea sărbătorii Purim a fost dezvoltată, însă, într-o savuroasă exprimare în limba română, chiar de rabinul Yehoshua Aronovich, în pilde interesante și profunde despre viață și sensurile existenței oamenilor. „Sărbătoarea de Purim – a spus rabinul – are loc într-o singură zi, o zi simplă, dar o sărbătoare specială, în care cândva s-a întâmplat pentru evrei un adevărat miracol, care i-a salvat din imperiul Persan. În fiecare an, însă, de Purim se poate înfăptui câte un miracol pentru fiecare om credincios, dacă se citește Meghilat Ester, pentru că oricine poate avea probleme de rezolvat”.
Rabinul Yehoshua Aronovich le-a urat, la final, tuturor „Purim sameah!” (Purim fericit!).
Ester, o evreică, a ajuns, cu peste 2.300 de ani în urmă, soția împăratului Achashverosh al Persiei și a salvat de la nimicire evreii din acest imperiu, nimicire plănuită de Haman Nelegiuitul, marele vizir al împăratului.
Sărbătoarea Purim este una veselă și este caracterizată prin recitări publice a Cărții Esterei (keriat ha-megillá), zi în care se oferă reciproc alimente și băuturi (mishloach manot), pomană pentru săraci (mattanot la-evyonim) și o masă de celebrare (se’udat Purim). Alte obiceiuri includ băutul vinului, purtarea de măști și costume, și sărbătoriri publice.
Astfel, și în Bacău ziua de Purim a fost una veselă, în care a cântat frumoase melodii evreiești Corul de tineret „Shalom” al Comunității Evreiești, dirijat de Mariana Herman. Participanții s-au prins și într-un dans specific și au gustat, apoi, bucate tradiționale.
Anul 2022 în care s-a sărbătorit Purim este în calendarul evreiesc anul 5782.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.