Al doilea volum dintr-o proiectata trilogie semnata de Gh.-Jan Iscu (dupa „Dumnezeu este bun“, 2012) a fost lansat în sala de consiliu a Primariei comunei Poduri sâmbata, 13 octombrie. Inspirata alegere: daca primul volum a fost prezentat la Facultatea de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau (Gh.-Jan Iscu este absolvent al Filologiei bacauane), al doilea nu putea fi scos la lumina decât în mijlocul satenilor, caci despre ei este vorba în aproape toata cartea.
Evenimentul a adunat lume buna: oficialitatile comunei (primar, viceprimar), scriitori, cadre didactice din satele apartinatoare, dar si de pe Valea Trotusului, preoti, fosti elevi ai autorului, studenti, masteranzi, familia.
De la fiecare dintre cei ce au vorbit am retinut secvente care ar putea rotunji o cronica ad-hoc a cartii: „O lucrare care elogiaza satul românesc si comunica un puternic mesaj patriotic“ (Luminita Sandulache); „Comuna Poduri are în Gh.-Jan Iscu un iscusit monografist“ (Ioan Danila); „Ecourile podurene sunt extrem de pregnante în cele doua carti“ (Vasile Iscu-Lacatusu); „În spatiul cultural al comunei, care este un fenomen, Gh.-Jan Iscu are un loc distinct“ (Cornelia Lupes); „Eu si familia mea, dascali aici, avem în profesorul de româna omagiat azi un model absolut. De la dânsul am învatat gramatica de nota 20“ (Elena Simionescu); „Limba româna nu e în pericol cu asemenea oameni“ (Ana Busila); „Scrie, Jane, scrie, ca sa stie copiii ce si cum a fost“ (îndemnul lui Gh. Cernat, în anii ’80); „Avem printre noi pe Ion Creanga al Poduriului“ (Diana-Narcisa Albu). Studentele de la Facultatea de Litere – Mihaela Puteanu si Diana Focsa – l-au invitat la Bacau, pentru a le vorbi colegilor din calitatea de alumn al Universitatii „Vasile Alecsandri“.
„De mâna cu ai mei“ nu trimite doar spre familia biologica, ci mai ales spre marea comunitate podureana catre care se întoarce, îndatorat, Gh.-Jan Iscu. Povestea continua…
Ioan Danila