Astăzi, în sala mare a Prefecturii, a fost prezentat cel mai amplu program, din ultimii 30 de ani, de depistare precoce a tuberculozei, derulat de Ministerul Sănătății în întreaga țară. La eveniment, au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Bacău, Direcției de Sănătate Publică, ai comunității medicale județene, precum și ai autoritățile locale din 16 comunități rurale.
Activitățile sunt derulate în cadrul proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cu o valoare de aproximativ 14,4 milioane de euro. Proiectul este implementat pe o perioadă de cinci ani de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cea mai importantă unitate medicală din România cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare, împreună cu Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS). Practic, activitățile programului presupun deplasarea unei caravane mobile în localitățile rurale din județ unde, în anii trecuți, au fost depistate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri cu bacilul Koch.
„Pe scurt, vom aduce cabinetul medical mai aproape de populația rurală, respectiv analize medicale, radiografii făcute în comunitatea rurală, fără să mai fie nevoie ca locuitorul de acolo să se deplaseze într-un oraș mai mare unde găsește aparat de radiologie”, a declarat Dragoș Dendrino, managerul proiectului. Caravana este dotată cu aparatură modernă de radiologie, instrumente de analiză și depistare precoce a microbului tuberculozei. În plus, asistența este asigurată de un echipaj format din trei profesioniști și partenerii de la CPSS.
Astfel, începând cu luna martie, timp de 30 de zile, carvana mobilă va ajunge, după un program bine stabilit, în 16 localități din zona rurală a județului, respectiv comunitățile cu cel mai mare număr de cazuri aflate în tratament,la nivelul anului 2018: Corbasca, Pâncești, Sascut, Oituz, Târgu Trotuș, Dofteana, Asău, Berzunți, Bârsănești, Luizi-Călugăra, Nicolae Bălcescu, Ungureni, Buhoci, Măgura, Mărgineni și Blăgești. Includerea județului Bacău în traseul caravanei se datorează tocmai faptului că județul nostru se plasează pe locul 7, la nivel național, în ceea ce privește incidența tuberculozei, cu 86 de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori și, pe locul al doilea, la nivelul regiunii Moldova, după județul Botoșani.
Totodată, în cadrul proiectului, 560 de specialiști din zona socio-medicală (asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari) vor beneficia de cursuri de specialitate în vederea prevenirii, depistării precoce, diagnosticării și tratării tuberculozei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.