25 noiembrie 2024

De la”Enescu” la”Dune”

Incidentul de la Festivalul Enescu din acest an a fost, fără îndoială, un moment neplăcut și inoportun pentru toți cei implicați. Cu toate că spectatorii au urmat regulile de a-și pune telefoanele pe modul silențios, se pare că acest lucru nu a fost suficient.

Chiar dacă  majoritatea participanților au respectat regula de a-și pune telefoanele pe modul silențios, în era tehnologiei, acest lucru poate să nu fie suficient.



De asemenea, ar trebui să reflectăm și asupra modului în care autoritățile gestionează alertele Ro ALERT. Deși este important să fim informați cu privire la evenimente sau situații de urgență, este la fel de important să nu abuzăm de această tehnică. În ultimul timp, pare că aceste alerte sunt emise prea des și în situații care nu justifică un astfel de avertisment urgent.

Tehnologia este, fără îndoială, o forță puternică în lumea noastră. Ea ne poate fi atât prieten, cât și dușman, în funcție de modul în care o gestionăm și o folosim. Pe de o parte, tehnologia ne oferă oportunități incredibile de a comunica, de a accesa informații și de a îmbunătăți calitatea vieții noastre. Așa cum a fost evident în timpul Festivalului Enescu, telefoanele noastre pot deveni dușmani atunci când sunt utilizate necorespunzător, perturbând evenimente importante. Mai mult decât atât, tehnologia poate afecta sănătatea noastră mentală și fizică prin excesul de ecran, dependența de social media sau pierderea intimității.

Și acest exemplu este unul minor, care, însă, poate deschide ușa către o dezbatere mult mai amplă cu privire la modul în care tehnologia modernă, cum ar fi telefoanele sau televizoarele inteligente, ne afectează intimitatea. Cu creșterea conectivității și a capacităților de colectare a datelor, există îngrijorări legitime cu privire la posibilitatea ca dispozitivele noastre să ne spioneze în intimitatea propriei case.

Oricând putem cădea în cealaltă extremă, așa cum este ilustrat în seria „Dune” a lui Frank Herbert, în care tehnologiile care imitau mintea umană au fost interzise și abandonate într-un efort de a proteja societatea de eventualele riscuri. Această serie science-fiction subliniază faptul că dezvoltarea necontrolată a tehnologiei, în special atunci când vine vorba de inteligența artificială și mașini care pot imita gândirea umană, poate duce la consecințe imprevizibile și periculoase.

De-a lungul istoriei, oamenii au fost în permanență preocupați de balanța fragilă între progresul tehnologic și conservarea valorilor și a libertăților umane. „Dune” ne amintește că trebuie să fim atenți la posibilitatea ca tehnologia să depășească controlul nostru, dar și să nu cădem în extreme care să limiteze progresul și inovația.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014