25 noiembrie 2024

De la testiculele de taur, la steroizii lui Tyson Gay…

Ben Johnson, Linford Christie, Justin Gatlin, Marion Jones, Astafa Powell, Tyson Gay… Lista este, din păcate, foarte lungă. Ce legătură este între ei? Sunt celebri campioni ai atletismului contemporan. Zeci şi zeci de ore i-am urmărit în emisiuni de televiziune, câştigând lauri mondiali, doborând recorduri. Din păcate, mitul lor s-a prăbuşit în mine după ce s-a dovedit că trişaseră, apelând la dopaj. Din păcate, şi alte sporturi sunt în derapaj.

Universitatea Humboldt ne-a anunţat recent că Naţionala de fotbal a Germaniei Federale s-a dopat pentru „mondialele” din 1954, 1966, 1974. Printre dopaţi s-ar fi numărat şi celebrii Beckenbauer şi Gerd Muller… „Dopingul are tradiţie în Bundesliga. Cu micul meu Renault 5 am cărat destui colegi la doctor”, mărturiseşte amar Toni Schumacher, fost portar al Germaniei. Un învins de-al germanilor, celebrul olandez Johan Cruyff, zice cu tristeţe ironică: „În timpul finalei din ’74 n-am remarcat nimic ciudat. Întotdeauna germanii au fost mai mari şi mai puternici decât noi, dar credeam că e din cauza consumului de bere”…



Dezamăgit de frauda repetată la care am fost martor, m-am refugiat uneori, cu ajutorul unor surse – Pindar, Pausanias, Moyses Chorenatsy ( Armenian History), Plutarh ( Agesilaus), Historia. ro, http://www.lovendal.net – în istoria antichităţii. Iată şapte sportivi celebri care m-au încântat… Milon din Crotona (sec. al VI-lea î.Hr.) a câştigat, la lupte, nu mai puţin de cinci coroane olimpice şi douăzeci şi cinci de alte victorii în diverse campionate. Într-o zi, la o competiţie la care asistau patruzeci de mii de spectatori, Milon a făcut turul stadionului ducând în spate un viţel de patru ani. La sfârşitul cursei, a ucis animalul cu o singură lovitură de singur pumn. Apoi, carnea a fost gătită, şi Milon a mâncat singur toată carnea, doar într-o zi.

Raţia sa zilnică: douăzeci de livre de grâu şi tot atâta pâine, precum şi nouă litri de vin. Theagenes din Thassos a fost un campion la box, la pankratis şi la alergat. A câştigat proba olimpica de box la a 75-a olimpiadă din 480 î.Hr., iar la următoarea olimpiadă a câştigat proba de pankration. La aceste victorii olimpice se adaugă numeroase victorii la alte sporturi şi la alte jocuri. Se spune că el ar fi câştigat 1.400 de competiţii în toate sporturile pe care le-a practicat. Reuşitele lui l-au făcut să fie un mit în viaţă, astfel încât mulţi oameni credeau că Hercule a fost tatăl său. Chionis din Sparta a fost un atlet renumit prin recordurile la săritura în lungime. La olimpiada din 656 î.Hr., Chionis a sărit 7 m şi 5 cm. Această săritură i-ar fi adus titlul şi la olimpiada din 1896 şi l-ar fi clasat în primii 8 la următoarele 10 olimpiade.

Chionis este recunoscut şi pentru performanţa de la triplu salt, reuşind să sară 15,85 de m. În 1901, britanicul Peter O’Connor stabilea un record mondial cu 7,61m la săritura în lungime. Chionis din Sparta ar fi putut concura cu Peter O’Connor… Grecul Orsippus din Megara câştigat cursa de stadion a celei de-a XV-a olimpiade, în 720 î.Hr. El a devenit favoritul publicului şi pentru faptul că este primul atlet care a alergat gol (apoi, multă vreme, un obicei al antichităţii…). Pausanias spune: ,,Părerea mea este că la Olympia, el (Orsippus) lasă brâul să cadă intenţionat, realizând că un om gol aleargă mai repede decât îmbrăcat.” Polydamas din Skoutoussa, campion olimpic în multe dispute, era comparat cu Hercule. Polydamas a ucis un leu cu mâinile goale pe muntele Olymp, într-o încercare de a imita muncile lui Hercule, cel care a ucis leul din Nemeea. A oprit un car în mişcare, cu o singură mână. Regele persan Darius a ţinut să-l cunoască.

Cu această ocazie, Polydamas i-a provocat la luptă pe trei ,,nemuritori”, învingându-i pe toţi. Onomastos din Smirna a fost primul campion olimpic la box, la cea de-a 23-a olimpiadă, în anul 688 î.Hr., când a fost inclus acest sport. El nu a fost doar primul campion la box, ci şi cel care a scris regulile boxului grec antic. Deţine un record care a rămas şi astăzi nedoborât, după sute de ani de olimpiade antice, dar şi moderne: a câştigat această probă olimpică de patru ori. În secolul trecut, celebrul Laslzo Papp s-a apropiat de acest record, fiind de trei ori campion olimpic.

Cynisca din Sparta impresionează prin faptul că, deşi doar bărbaţii aveau dreptul de a participa la jocurile olimpice, ea a câştigat cursa de care cu patru cai în 396 î.Hr. şi în 392 î.Hr. Cynsica a fost sora regelui spartan Aegesilaus, cel care a convins-o să participe la curse..

Istoricii sportului spun că dopajul era prezent încă din anchichitate. Numai că sportivii de atunci foloseau alte „substanţe” pentru creşterea forţei şi rezistenţei: de la testicule de taur, până la miere, vin şi diverse plante. Între testiculele de taur preferate ca meniu de Milon din Crotona şi steroizii lui Tyson Gay este o prăpastie uriaşă…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014