23 decembrie 2024

De la scoala in redactia de stiri

Vizita inedita

Au vrut sa vada cum se lucreaza intr-o redactie, cum se editeaza stirile la televiziune si care sunt tainele emisiei radio. Vorbim despre un grup de 30 de copii de la Scoala "Spiru Haret" Bacau si de la Scoala cu Clasele I-VIII Nr. 2 din Racaciuni, care au fost joi musafirii Trustului Media "Desteptarea". Cu totii au facut turul redactiei, iar atractia zilei a fost, fara indoiala, studioul de stiri.

Vizita a fost parte a unui proiect derulat de cele doua unitati de invatamant si le-a oferit elevilor sansa de a vedea "pe viu" cum se lucreaza intr-un trust de presa. "Alaturi de colega mea de la Racaciuni am initiat un proiect, «Povestile hartiei», prin care copiii se pot exprima in diferite moduri, fie prin compunerile pe care le astern pe hartie, fie realizand figurine origami. Activitatea pe care am pus-o la cale astazi (n.r. – ieri) are menirea de a-i introduce pe copii in lumea fascinanta a editurii, a editiilor media atat ziaristice, cat si audio", a explicat Clemansa Mauca, invatator la Scoala "Spiru Haret" Bacau, unul dintre initiatorii proiectului.

De la ziar la radio



Turul a debutat cu redactia unde se scriu zilnic materialele din cotidianul "Desteptarea". Copiii au aflat de unde pornesc informatiile si cum se transforma in paginile de ziar care ajung in mainile bacauanilor. Au inteles ca nici un eveniment de presa nu trebuie ratat si ca munca jurnalistilor nu se termina la ora 16, cand se incheie programul de lucru. Elevii au fost chiar curiosi sa vada titlurile din pagina zilnica de Educatie a cotidianului, tocmai pentru ca este vorba de materiale cu si despre elevii din judetul Bacau. Au patruns apoi in lumea Radio Alfa, unde i-au cunoscut pe Anca Seres si Florin Stefanescu, gazdele matinalului "Prima ora" si producatori de emisiuni. Copiii au fost impresionati de colectia de discuri cu muzica si interesati sa asculte in timp real ceea ce se difuzeaza pe frecventa 89.6 FM.

Punctul principal de atractie: televiziunea

Nu a lipsit de la prezentare echipa de montaj a Stirilor TV Bacau. Copiii au aflat care este procesul de montare a unei stiri de televiziune, de la imaginile brute la materialul video final. De departe insa, atractia zilei a fost studioul de televiziune. Elevii au ramas uimiti la vederea pupitrului de stiri, a prompterului si au avut chiar curajul sa fie pret de cateva minute prezentatorii buletinului de stiri. Alexandru Sladaru, elev la Scoala "Spiru Haret", a fost unul dintre norocosi. Acesta a reusit sa tina pasul cu prompterul, chiar daca este abia in clasa I, si a citit o stire din deschiderea jurnalului. "Va dati seama?! Am citit stiri, am prezentat jurnalul! Nu-mi vine sa cred!", a exclamat in fata colegilor. Cu aceeasi impresie a plecat si colega lui, Ana-Maria Boboc, dupa ce a citit un alt text. Elevii nu vor uita prea curand aceasta experienta inedita. Mai mult, ei vor asterne toate impresiile pe hartie, intr-o compunere cu aceasta tema. "Citindu-le fetele, am remarcat ca au ramas muti de surpriza, fascinati de lumea hartiei pe care au vazut-o altfel decat o stiau pana acum. Probabil voi afla mai multe despre aceasta vizita din compuneri, o vizita care, recunosc, reprezinta si pentru mine o experienta inedita", a dezvaluit Emilia Roset, invatator la Scoala Nr. 2 Racaciuni. Pentru ca au ramas cu o impresie deosebita, elevii ne-au promis ca vor reveni la Trustul Media Desteptarea, fie ca vizitatori, fie ca viitori jurnalisti.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img