Traficantii bacauani nu duc lipsa de victime. Tot mai multe tinere din mediul rural, cu o conditie materiala modesta sau chiar precara, ajung sa practice prostitutia pentru acestia. De la începutul acestui an, 20 de fete au fost exploatate sexual.
Saracia de acasa si dorinta de a scapa de conditia modesta au determinat multe tinere din mediul rural sa se încreada în spusele traficantilor care le-au promis ca le ajuta sa-si faca un rost în viata. Multi dintre ei s-au folosit de metoda împrietenirii. Mai precis jucau rolul unor îndragostiti, le convingeau sa plece de acasa si odata luate din familie treaba devenea mult mai usoara. De aici, pâna la a le convinge sa practice prostitutia nu mai era decât un pas. În total, de la începutul acestui an, 20 de fete, cu vârste cuprinse intre 15 si 22 de ani, au ajuns victime ale acestora. Au practicat prostitutia atât în tara, în orase ca Bacau, Piatra-Neamt, Iasi sau Bucuresti, iar dupa ce se initiau aici erau duse în strainatate. Erau vândute pe sume cuprinse între 1.000 si 3.000 de euro la proxeneti români din Italia, Spania sau Germania. Acolo erau sechestrate, batute si obligate sa câstige pe saptamâna în jur de 5.000 de euro. Cele care nu faceau acesti bani erau violate, înfometate, drogate si arse cu tigara.
300 de euro pe noapte
Una dintre fetele care au ajuns sa ofere servicii sexuale contra unor sume de bani este si Cornelia, de 19 ani. A fost racolata de la discoteca din sat, acolo unde i-a propus sa lucreze la un bar din Piatra Neamt. Salariul de 1.000 de lei plus bonusuri din vânzari si cazarea gratuita au convins-o sa plece de acasa, având in vedere ca-si câstiga exista muncind cu ziua pe la oamenii din sat. Doar ca dupa putin timp i s-a propus sa nu ofere doar bauturi la bar ci si servicii sexuale, intr-o camera separata. Era platita cu sume intre 50 si 100 de euro sau chiar 300 de euro pentru o noapte intreaga. In final tot ea a fost cea care a anuntat politia. Toate aceste tinere ajung apoi in programul de consiliere al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane – Serviciul Bacau. Pe lânga sedintele pe care le pot urma gratuit cu psihologii, acestea pot beneficia si de analize medicale gratuite si pot fi ajutate sa-si gaseasca un loc de munca. „Colaboram foarte bine cu ONG-uri si cu celelalte institutii ale statului pentru ca in final sa le putem ajuta pe aceste tinere. Pentru stoparea acestui fenomen noi am desfasurat sute de activitati de informare si constientizare a populatiei”, a spus Ion Munteanu, seful ANITP Bacau. In aceeasi perioada au fost racolati si doi tineri, unul de 21 de ani si altul de 16 ani, care au fost fortati sa cerseasca sau sa fure pe teritoriul altor state din Uniunea Europeana.
Metode de racolare
Proxenetii isi racoleaza victimele din barurile sau discotecile din mediul rural ori in cazinourile de la oras. Altii dau anunturi la mica publicitate sau le promit locuri de munca in strainatate, bine platite. Dupa ce realizeaza ce li se intâmpla sunt amenintate cu represalii asupra familiei daca incearca sa fuga sau sa anunte politia.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.