15 noiembrie 2024

De la începutul lunii viitoare: Persoanele diagnosticate cu tuberculoză și care sunt tratate în ambulatoriu vor primi o indemnizație de hrană

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat hotărârea privind aprobarea cuantumului indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

Conform documentului, începând din data de 1 noiembrie 2020, se aprobă cuantumul indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu. Acesta se stabilește pe baza nivelului alocațiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, cu modificările ulterioare, corespunzător categoriei de bolnavi TBC, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienții adulți și de 15 lei/zi pentru pacienții copii.



Prin această măsură se urmărește motivarea pacientului pentru respectarea tratamentului complet, până la vindecare.

Acordarea unei indemnizații lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în cuprinsul Legii nr.302/2018, pentru asigurarea aderenței la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoză pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Metodologia de acordare a a acestei indemnizații se va face prin ordinul comun al ministrului Sănătății și Justiției.

În Bacău, bolnavii de tuberculoză sunt tratați și monitorizați de medicii din Spitalul de Pneumoftiziologie, singurul din județ pe această specialitate medicală. Aici se derulează și Programul Național de Combatere a Tuberculozei (TBC), fiind, totodată, unitatea de prim rang la nivel județean privind asistența medicală a pacienților cu patologie a aparatului respirator.

Unitatea are două secții de pneumoftiziologie (pneumologie și TBC), spitalizare de zi cu 6 paturi, 6 cabinete de specialitate ambulatoriu și un cabinet de pneumologie, laborator clinic, de radiologie și imagistică medicală, explorări funcționale respiratorii și endoscopie bronșică, spalătorie și farmacie cu circuit închis. În total, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău are 170 de paturi și 153 de salariați (din care 17 medici). Unitatea medicală înregistrează circa 3.000 de externări într-un an. 600 -700 dintre internări sunt pe patologia tuberculozei. Durata medie de spitalizare la bolnavii TBC este de circa 45 de zile, iar tratamentul în ambulatoriu de minimum 6 luni.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014