Plecând de la concluzia că banii sunt împărțiți de Consiliul Județean (CJ) pe criterii politice, USR Bacău a demarat o campanie de susținere a „bugetării participative”.
Campania se numește „Fără baroni în Bacău”, parafrazând campania anterioară – „Fără penali în funcții publice” -, care a adus USR nesperat de multe voturi la europarlamentare. Proiectul a fost lansat, marți, de deputatul Lucian Stanciu-Viziteu, într-o conferință de presă. „Este o campanie care va aduce la cunoștință tututor cetățenilor cauzele pentru care județul Bacău a decăzut așa de mult în ultimii 30 de ani și va oferi o soluție pentru această decădere”, a declarat deputatul USR. În sprijinul acestei afirmații, el a prezentat date privind scăderea populației și a duratei medii de viață. Cauza? „Baronizarea acestui județ”, care a fost condus în ultimii 30 de ani doar de PSD și al cărui buget a fost împărțit în funcție de interesele partinice.
„Vedem comportamente de traseism și primari care se milogesc aproape pentru a primi bani”, a afirmat Stanciu-Viziteu. Andreea Negru, colega sa, a dat un exemplu de investiție a cărei finanțare a fost influențată politic: „Drumul județean care străbate comuna Gioseni, comună în care niciodată PSD nu a fost la conducere. Acest drum arăta dezastruos dar, deși primarii au tot cerut, nu s-a reușit asfaltarea lui până la înființarea USL. După desființarea USL, comuna Gioseni a fost din nou privată de fonduri. În 2019, de exemplu, autoritățile locale au cerut 1.200.000 de lei pentru proiecte, dar au primit 100.000 de lei”.
Vor strânge 60.000 de semnături
Soluția ar fi „bugetarea participativă”, a declarat Lucian Stanciu-Viziteu. Concret, asta ar însemna ca 5% din bugetul județului să nu mai fie la dispoziția CJ Bacău, ci a băcăuanilor, care vor repartiza acești bani prin vot, către proiectele dorite. „Prin urmare, 5% din bugetul anual al CJ Bacău, circa 2 milioane de euro, nu va mai fi decis de baroni, fie că vor fi de la PSD, PNL sau USR, în 2020”, explică Stanciu-Viziteu.
Proiectele trebuie să respecte un regulament și niște criterii minimale: să fie de interes județean, să vizeze un domeniu de activitate clar (infrastructură, educație, accesabilitate, turism, mediu etc.), să nu se suprapună proiectelor CJ, să urmărească binele comunității etc. Criteriile și regulamentul vor fi publicate pe site-ul organizației. USR vrea să strângă 60.000 de semnături și la final, în aprilie 2020, să depună un proiect de HCJ pentru aplicarea „bugetării participative” . Sistemul nu e nou, se aplică deja în Cluj, Târgu Jiu, Turda, Sibiu, Galați.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.