26 ianuarie 2025

De la dotarea grădinițelor, la un nou corp de clădire la Colegiul „N.V. Karpen”! Investițiile care schimbă în bine viața elevilor din municipiul Bacău

Începutul anului școlar 2023- 2024 a găsit unitățile de învățământ din municipiul Bacău cu bugete triple față de anul 2020-2021 și dotări de ultimă generație necesare pentru o mai bună desfășurare a actului educațional.

„Am alocat anul acesta aproape 31 de milioane de lei pentru capitolul învățământ! Adică de trei ori mai mult față de anul 2020. Banii sunt investiți în funcție de necesitățile și cerințele unităților de învățământ atât pentru cheltuieli materiale, cât și pentru investiții. Cred că dincolo de cifre și bugete, echipamentele noi, dotările în tehnologie sau modernizările necesare sunt lucruri concrete pe care fiecare profesor, părinte sau elevii le pot observa în activitatea de zi cu zi”, spune primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.



Unul dintre primele proiecte implementate cu fonduri europene pentru învățământ a fost dotarea cu table electronice, laptopuri, tablete (4.267), routere, videoproiectoare și camere web a peste 700 de clase din toate școlile din oraș. Proiectul a fost finanțat din fonduri europene și a avut o valoare de circa 4 milioane de euro. În vara acestui an, s-a semnat contractul de finanțare pentru al doilea mare proiect cu fonduri din PNRR. Este vorba despre dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Bacău, în valoare de aproape 8,6 milioane de euro.

„Vom updata laboratoarele de informatică cu peste 750 de calculatoare sau laptopuri, pe toate nivelurile de învățământ, inclusiv la grădinițe. Se vor adăuga sisteme audio, routere, multifuncționale. Adăugăm prin proiect și table interactive care vor face învățarea distractivă și modernă. Cu aceeași finanțare vom asigura dotări și pentru laboratoare de chimie și multidisciplinare, dar și 23 de cabinete școlare, 30 de cabinete de asistență psihopedagogică și 29 de săli de sport”, a precizat primarul Stanciu Viziteu.

Colegiul „N.V.Karpen” are cabinete școlare noi, într-un corp de clădire cu totul nou

S-au încheiat în acest an cele două proiecte de modernizare a Colegiului „N.V.Karpen” din Bacău.

Din 2024, colegiul va face economii de până la 30 la sută cu agentul termic și consumul de energie pentru că a beneficiat de un proiect european de circa 1,8 milioane de euro care au fost investiți în reabilitare termică a corpului principal al școlii și a clădirii în care funcționează grădinița și căminul!

În același timp, cu bani de la bugetul local, circa 530.000 de euro s-a ridicat și un nou corp de clădire la aceeași unitate de învățământ. Cu o suprafață de 530 mp, acesta include 8 cabinete școlare de specialitate și un Centru de Documentare și Informare. Clădirea este deja folosită în procesul educațional de către elevi și cadrele didactice.

„Am creat la acest colegiu un adevărat campus educațional. Dacă ținem cont de faptul că piața muncii locală are mare nevoie de tinerii formați aici, cred că am investit banii cu înțelepciune pentru viitorul comunității băcăuane”, a explicat edilul șef.

 

Sunt pe final și lucrările la prima reabilitate termică, în aproape 50 de ani de existență, a Liceului Tehnologic „Grigore Antipa”. La aceste lucrări exterioare, se adaugă instalații noi termice și electrice, instalații noi sanitare, 8 băi mari și 8 băi mici, precum și o nouă rezervă de apă pentru hidranții interiori și exteriori.

Elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” vor beneficia și de două laboratoare noi de informatică, pe lângă cele de fizică și chimie care vor fi reabilitate integral.

Totul este finanțat din fonduri europene, aproape 1,8 milioane de euro.

Investiții pentru cei mici

La Grădinița nr. 33 de pe Bulevardul Alexandru cel Bun nr. 10, toate cele 7 săli au fost modernizate, fiind dotate cu mobilier și măsuțe noi. Încă din vară au fost achiziționate pătuțuri speciale pentru copilașii care au pășit pentru prima oară în viața de preșcolari.

Și toaletele au fost înnoite. S-au făcut investiții și la instalația pentru încălzire, fiind schimbate țevile și montate calorifere noi, cu termostate pentru reglarea căldurii în fiecare sală.

Bucătăria unității a fost dotată cu echipament profesional pentru gătit: cuptor profesional, cuptor electric, mașini profesionale pentru carne și legume, o cuvă de inox pentru spălat vasele și un uscător profesional.

Pentru prima oară în ultimii zeci de ani, majoritatea cantinelor din unitățile de învățământ băcăuane beneficiază de investiții în echipamente noi.

Chiar dacă aceste dotări poate că nu se văd direct, ele au impact asupra calității serviciilor oferite copiilor.

Și la Grădinița nr.18 s-au făcut investiții în echipamente profesionale de gătit în valoare de peste 100.000 de lei pentru cei 170 de copii. Este prima investiție de asemenea anvergură după 50 de ani de existență. Astfel, pe lângă o calitate net superioară a mâncării, factura de utilități înregistrează o reducere la jumătate a consumul de gaz metan.

Și la cantina Colegiului Național „Ferdinand I” a fost achiziționat primul cuptor vertical, o investiție de aproape 90.000 de lei, de care beneficiază toți cei 250 de copii care servesc masa.

De o modernizare completă a avut parte și cantina de la Colegiul „Mihai Eminescu”. S-au investit peste 230.000 de lei într-un spațiu nou dotat cu marmită de gătit supe, ciorbe și paste, cuptor profesional de gătit, plită, grătar electric profesional. S-au schimbat gresia, faianța și geamurile. Sunt probabil cele mai bune condiții pentru copii, de la înființarea acestei unități de învățământ.

O investiție importantă pe același palier al dotărilor cantinelor școlare a fost făcută și la Colegiul Pedagogic „Ștefan cel Mare”, unde a fost achiziționată o sobă profesională de gătit în valoare de peste 120.000 de lei, prima făcută în acest sens la unitatea de învățământ.

Și în zona de nord, la Grădinița „Crai nou”, s-a adus echipament modern de gătit, dotat cu 8 arzătoare și două cuptoare pasante pe trei niveluri. Pentru cei 200 de copii înseamnă calitate net superioară a mesei de prânz, consum redus de gaz și timp mai puțin alocat pregătirii. Este o investiție de aproape 120.000 de lei, necesară și importantă în primul rând pentru copii.

Un echipament similar a fost achiziționat și pentru Grădinița nr. 29.

„Pentru antepreșcolari, am finalizat modernizarea și reabilitarea Creșei nr. 9, de pe str. Ozanei, în cartierul CFR. 80 de copii beneficiază de un spațiu nou, dotat cu tot ceea ce este necesar pentru a învăța primii pași în viață. Și aici am implementat o finanțare europeană, de circa 450.000 de euro”, a mai spus primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.

Prin proiect, a fost reabilitată hidroizolația la terasa clădirii și la fundație, au fost anvelopați pereții exteriori și a fost înlocuită tâmplăria existentă cu tâmplărie performantă energetic.

Au fost efectuate lucrări de reparare și igienizare a încăperilor, fiind refăcute finisajele. Spațiile interioare au fost recompartimentate conform normativelor în vigoare. Blocul alimentar a fost reabilitat și dotat cu echipamente specifice profesionale. Lucrările de modernizare a spălătoriei creșei și achiziția de dotări specifice învățământului antepreșcolar au completat acest obiectiv, finanţat de Uniunea Europeană prin POR 2014-2020.

Planuri și pentru viitor

În paralel cu aceste alocări de la bugetul local, care vor merge mai departe și în 2024, cel mai probabil, tot anul viitor va începe renovarea Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, un proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțare anul acesta, prin PNRR.

Lucrările au o valoare de circa 6 milioane de euro și vor schimba complet nu doar înfățișarea clădirii, ci și condițiile interioare în care își vor derula activitatea elevii și cadrele didactice.

 

„Ne-am preocupat, nu doar de clădirile sau dotările de care au parte elevii din municipiul Bacău, ci și de stimularea performanței școlare.

Am acordat anual mii de burse de la bugetul local pentru elevii merituoși și cred că acest lucru se traduce și prin rezultate școlare mai bune.

Vom începe, treptat, și refacerea curților unităților de învățământ. Am primit numeroase solicitări în acest sens.

Curțile școlilor sunt importante pentru a ne satisface nevoia de mișcare, de antrenamente. Intră în execuție curțile de la Colegiile „Vasile Alecsandri”, „Ferdinand I” și „Gheorghe Vrănceanu”. Alte două proiecte sunt la Grădinița 24 și la Școala 10 și sunt pregătite studiile și indicatorii pentru alte 12 curți ale altor unități de învățământ. Ele se vor moderniza în funcție de banii disponibili și depind de votul favorabil al consilierilor locali. Sper că vor fi de acord ca și în 2024 să prioritizăm tot ce înseamnă Educație.”

Primarul Lucian- Daniel Stanciu- Viziteu

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img