Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului. Măsura a fost prezentată deja de ministrul Mediului și va fi implementată de la 1 ianuarie.
Unii dintre noi ne amintim de vremurile din copilărie, când vindeam sticle și borcane la ICVA și astfel făceam bani de cinema sau pistoale cu apă. Un sistem asemănător va funcționa din 1 ianuarie în România, această modalitate de reciclare existând în mai multe state europene. Sistemul de garanţie pentru ambalaje va funcţiona ca în cazul unui banal coş de cumpărături. Adică deblocaţi cu 50 de bani un coş, vă faceţi cumpărăturile şi vă recuperaţi banii după ce duceţi coşul la locul său. Cu alte cuvinte, este ca și cum ai plăti chirie pentru folosirea ambalajului în care achiziționezi băutura.
Măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la 3 litri de lichid, indiferent dacă vorbim de sticlă, plastic sau doze de aluminiu. Asta înseamnă că magazinul va aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare astfel de produs cumpărat din magazin. Astfel, pentru un bax cu apă minerală care are 6 sticle, vom plăti cu 3 lei în plus.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat lansarea în dezbatere publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. Acesta funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.
„Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că sunt supermarketuri sau magazine mici, de cartier. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deșeurilor predate de populație sau pentru sisteme automate, așa cum vedem în alte state europene. Populația își va primi pe loc garanția, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.
Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri. Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.