19 ianuarie 2025

De la 1 februarie, Noul Cod Penal intra in vigoare

Desi s-a vorbit de lipsa resurselor umane, de lipsa spatiului, dar si de alte neajunsuri din sistemul de justitie, 1 februarie pare sa ramâna data batuta in cuie pentru intrarea in vigoare a Noului Cod Penal si a celui de Procedura Penala. Instantele din judetul Bacau se vor organiza astfel incât activitatile sa decurga dupa noile reglementari.

„Pentru Curtea de Apel Bacau, conducerea instantei a apreciat ca este pregatita sa puna in aplicare Noul Cod de Procedura Penala. Numarul salilor de judecata ar fi insuficient, insa printr-o reorganizare si regândire a sedintelor se va rezolva si aceasta problema”, a declarat judecatorul Catalin Serban, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Bacau.



Judecatorii si personalul auxiliar au fost deja instruiti pentru aceasta schimbare. „Institutul National al Magistraturii organizeaza seminarii pentru pregatirea judecatorilor, dar si la nivel de instanta se fac astfel de instruiri la care participa si personalul auxiliar”, a mai spus judecatorul Serban.

Ce noutati aduce Noul Cod Penal

Dupa 45 de ani, Codul Penal este modificat. Pe de o parte dispar unele infractiuni, pe de alta parte sunt introduse altele. Unele pedepse se reduc, dar va fi mult mai drastic cu cei care gresesc de mai multe ori.

Potrivit Noului Cod Penal, prostitutia nu va mai fi incriminata, asa ca, femeile care practica cea mai veche meserie din lume vor fi doar sanctionate.

Apare, insa, eutanasierea, care va fi pedepsita cu inchisoarea de la unu la cinci ani, dar si hartuirea. Dificil le va fi de acum celor obisnuiti sa comita fapte in mod repetat ori au mai multe fapte comise.

Pedepsele nu se mai contopesc si se aplica cea mai grea, asa cum se intâmpla acum, ci se aplica pedeapa cea mai grea iar celelalte se aduna si se va executa o treime din suma lor.

In schimb, inselaciunea care acum se pedepseste de la 6 ani la 12 ani, din februarie pedeapsa va fi de la sase luni la 3 ani, iar inselaciunea cu consecinte grave se va pedepsi cu cel mult 5 ani de inchisoare. Luarea de mita de catre functionarul public va fi pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 10 ani, acum pedeapsa maxima fiind de 15 ani, iar abuzul in serviciu va fi de la 5 la 7 ani.

Circa 6.000 de detinuti ar putea fi eliberati

In aceste zile, in toate penitenciarele din tara, dosarele tuturor detinutilor sunt analizate pentru a se putea stabili numarul celor ce pot fi liberati dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Penal.

Se preconizeaza ca circa 6.000 de detinuti ar putea fi liberi dupa 1 februarie. Si la Penitenciarul Bacau, o comisie de specialitate verifica dosarele celor inchisi aici. Noul Cod scade limitele pedepselor asa ca pentru un furt pedepsit cu 5 ani si care de la 1 februarie se pedepseste cu doar 3 ani, daca persoana respectiva a stat deja trei ani in spatele gratiilor el va putea cere in instanta sa fie pus in libertate.

[HIDEPOST]

„La nivelul Institutului National al Magistraturii si la nivel de Parchet s-au organizat sedinte de prelucrare si aducere la cunostinta a noutatilor din Codurile Penal si de Procedura Penala ce vor intra in vigoare la 1 februarie. Sunt modificari semnificative. Toate institutiile trebuie din nou studiate si puse in practica”,
– procuror Camelia Elisei, purtator de cuvânt la Parchetul Curtii de Apel Bacau

„La nivelul Penitenciarului Bacau s-a constituit si functioneaza o comisie de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile, in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative private de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale. In urma lucrarilor comisiilor, in situatii in care se constata ca se impune aplicarea legii penale noi mai favorabile, instantele competente vor fi sesizate conform dispozitilor legale in vigoare”
– comisar sef de penitenciare Sorin Dirtu – directorul Penitenciarului de Minori si Tineri Bacau

[/HIDEPOST]



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img