14 noiembrie 2024

De Craciun, taranii isi vând porcii pe internet, direct din gospodarie

Perioada apropiatelor sarbatori de iarna inregistreaza un adevarat furnicar prin piete si oboare. Insa, de când Internetul a intrat cu o viteza ametitoare in mai toate casele românilor, chiar si ale celor din cele mai izolate locuri, producatorii au inceput sa-si promoveze micile afaceri in spatiul cibernetic.

Bunaoara, retelele de comert online sunt dea dreptul sufocate de sutele de mii de anunturi de vânzare a produselor specifice sarbatorilor. Porcii par a fi marfa cea mai cautata acum, având in vedere ca Ignatul se apropie cu pasi repezi. Godacii se vând exclusiv in viu, direct din curtea taranilor, la preturi ce pleaca de la 8 lei kilogramul si care pot ajunge pâna la 16-20 de lei kilogramul, daca animalele sunt din rase mai exotice.



Gospodarii se lauda pe internet ca vând porci „din rasa buna de carne”, crescuti natural, la tara, cu mâncare de casa, in general, graunte, dar si grâu, cartofi si bostani. Si de clienti nu duc lipsa. La rasele autohtone, greutatea godacilor variaza intre 60 si 200 kilograme, iar pretul de 8-10-13 lei/kg. Unii asigura si transport, insa contracost, in functie de locatie.
Alina Munteanu, din zona Buhusiului, are 32 de ani si, ca orice gospodina de la tara, creste si porci pentru a-i vinde de Craciun. Spune ca nu face bani din asta, dar traind la tara, musai e sa creasca si câte ceva.

„Munca taranului nu e platita, sa stiti. Ca sa vinzi un porc de 200 de kilograme, cum au fost astia de acum, muncesti exact un an. Si nu le dam sa manânce concentrate, altfel s-ar face mari mult mai devreme. Ii hranesc cu grâu, porumb si cu apa de la fântâna”
Alina Munteanu, Blagesti

Tot ce-a avut prin cotet i-a dat ca pâinea calda. A tinut la pret. Clientii au vrut sa cumpere si cu 6-7 lei, dar, pâna la urma i-a vândut cu 8-9 pâna la 10 lei kilogramul. Pret bun, pentru ambele parti.

Trufandale, la preturi speciale

Insa, datele problemei se schimba daca, la mezat, sunt scosi porcii vietnamezi, deja celebri pentru carnea lor mult mai sanatoasa. „Vând porci vietnamezi pentru sacrificat greutate intre 40 si 90 kg, crescuti la curte, fara concentrate, carne deosebit de gustoasa, fara colesterol”, suna un alt anunt.

Alaturi, sunt atasate câteva fotografii cu godacii negri, haladuind liberi printre gaini si alte oratanii si inconjurati de stiuleti de porumb, bucati de sfecla si ceva vegetale. Aflu ca pe vânzator il cheama Mihai Hobu, are 45 de ani si este din Blagesti. Omul spune ca nu face o afacere din asta, creste animalele mai mult ca hobby. A avut anul acesta la vânzare 22 de bucati, din care mai are acum doar 9.

In urma cu doi ani, cumparase din Piatra Neamt o pereche de prasila pentru care a platit 500 de lei. Vorbeste despre purcei cu detasare si oarecare mândrie, stiute fiind calitatile incostestabile ale animalutelor. Aflu de la el ca porcii vietnamezi nu pot fi imperecheati folosind exemplare din aceeasi familie, riscul consangvinitatii fiind extrem de mare, cu consecintele nedorite de rigoare. Pe de alta parte, aceasta rasa se simte mai bine in spatiile deschise, unde sa aiba suficient loc de umblat.

„Avantajul este ca sunt mult mai rezistenti la boli si au colesterol foarte putin. Carnea arata ca aia de vânat, de un rosu inchis. In plus, sunt vegetarieni, nu vor concentrate deloc, mai mult bostan, lucerna si porumb”
Mihai Hobu, crescator de porci

Purceii cu o greutate de 70-80 de kilolgrame i-a vândut cu 15-16 lei/kg, iar pe cei sub 40 de kilograme, i-a dat si cu 20 de lei pe kilogram. Indiferent de pret, greutate sau de rasa, este recomandat ca inainte de a fi preparata, carnea sa fie testata in laboratoarele sanitar-veterinare, pentru a inlatura riscul imbolnavirii.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014