2 octombrie 2024
ActualitateDe ce vor băcăuanii să se mute în Hemeiuș

De ce vor băcăuanii să se mute în Hemeiuș

Aproape 2.500 de oameni au părăsit orașul Bacău pentru a se stabili în comuna Hemeiuș, în ultimii 18 ani. De la 3.847 de locuitori în 2002, comuna a ajuns la 6.262 în 2020, adică o creștere de peste 60 %. Dacă în primii 12 ani, 2002 – 2015, când s-a ajuns la 5.306 locuitori – deci cu doar 1.459 în plus – curba ascendentă a fost moderată, în ultimii cinci ani s-a înregistrat un spor de aproape 1.000 de persoane. 

Ca să lași orașul pentru viața la țară nu este suficient argumentul ”aerului curat”. Oricine face acest pas ia în calcul în primul rând drumurile, apa, canalizarea, gazele, școala, sănătatea, locurile de joacă, terenurile de sport și toate celelalte atribute ale civilizației. O plimbare prin cele trei sate – Hemeiuș, Lilieci și Fântânele – arată că toate acestea există, iar multe sunt chiar noi. 



Constantin Sava, ales prima dată primar al comunei Hemeiuș în 2016, evită să răspundă la întrebarea dacă există o legătură directă între proiectele realizate de el și echipa Primăriei și opțiunea a 1.000 de oameni de la lăsa Bacăul pentru Hemeiuș. Așa că, într-o zi de iarnă, l-am provocat la o plimbare prin comună, lăsându-l să spună ce a făcut doar în anul ce a trecut din al doilea mandat.

PLANUL URBANISTIC GENERAL

”Poate cea mai importantă reușită din 2021, cu consecințe benefice pe termen lung, a fost aprobarea, în luna aprilie, de către Consiliul Local, a noului PLAN URBANISTIC GENERAL al comunei Hemeiuș.”

  • Suprafața de teren intravilan a localității noastre s-a mărit cu peste 300 de hectare.
  • Consecința acestui lucru este că un număr mai mare de oameni au acum posibilitatea să își construiască locuințe. Mai mulți locuitori înseamnă o comunitate mai puternică, cu un buget mai mare, cu posibilități de dezvoltare.

”Când am decis să candidez la primărie, m-am gândit cum trebuie drămuiți banii comunei. Dezvoltarea trebuie făcută din bani de la Uniunea Europeană și de la Guvernul României. Pentru a-i aduce, este nevoie să scriem proiecte, care să primească finanțare. Banii Primăriei trebuie să asigure cofinanțarea proiectelor. Asta zic eu că e gândire liberala.” 

DRUMURILE

”Una dintre principalele noastre probleme o constituie drumurile. În 2021, am modernizat unele străzi și am reușit să mărim ritmul executării lucrărilor. Am încercat să profităm de fiecare zi frumoasă. În paralel cu lucrările de modernizare, am intervenit pe străzile balastate, care nu peste mult timp vor fi asfaltate, și am executat și lucrări de reparații”.

  • Lucrările de asfaltare pe străzile Codrului, Aleea Teilor – tronson 1 și 2, Luminii, Bisericii, se finanțează și finalizează prin fonduri europene, obținute de la AFIR.
  • La intersecția drumului spre Fântânele cu DJ 119B (varianta Hemeiuș – Mărgineni) au fost multe accidente. Așa că am construit un podeț și am lărgit intersecția, pentru a crește vizibilitatea.
  • Două proiecte de modernizare drumuri (primul: Fundătura Codrului, Liniștei, Nisipăriei, precum și consolidare mal la torent Hemeiuș; al doilea: Privighetorii, Plopilor, Frasinului, Izvorului, Liliacului și Măceșului) au finanțarea asigurată prin Compania Națională de Investiții. Primul este în faza de execuție, al doilea în faza de licitație.  
  • Pentru prevenirea inundării străzilor și a proprietăților particulare, am realizat investiții în modernizarea drumurilor locale. Astfel, am construit 139 ml de șanțuri de scurgere a apei (rigole) pe strada Bisericii.
  • Știu că trebuie să construim trotuare pe lângă Drumul Județean (DJ) 119B, de la granița cu comuna Mărgineni și până la intersecția cu Drumul Național 15 Bacău – Piatra Neamț. De aceea am inițiat Hotărârea Consiliului Local de preluare a DJ în administrarea comunei Hemeiuș. Imediat după emiterea Hotărârii Consiliului Județean de predare a drumului în administrarea comunei, demarăm procedurile de întocmire a proiectului tehnic ce prevede construirea de trotuare și șanțuri de scurgere a apei.
  • De asemenea, în toate cele trei sate ale comunei noastre am intervenit ori de câte ori a fost necesar prin:

reparații drumuri, 

– balastări, 

– deszăpezire și împrăștiere antiderapant, 

– decolmatare.

  • Nu în ultimul rând, pentru fluidizarea traficului rutier din comună s-au montat noi indicatoare rutiere și oglinzi, dar au fost înlocuite și cele deteriorate.
  • Pentru restul străzilor neasfaltate, au fost demarate procedurile obligatorii pentru a le introduce, etapizat, în programul multianual de asfaltare: proiecte, studii, documentații pentru licitații etc. 

APA ȘI CANALIZAREA

”Sistemul de canalizare și apă al comunei pare că este o poveste fără sfârșit. Am căutat soluții. A fost nevoie de numeroase întâlniri, discuții, stabilirea unor grafice. Încet-încet, am deblocat situația. Este adevărat, încă nu sunt mulțumit pe deplin cu ceea ce se întâmplă, dar, într-un final, lucrările se vor finaliza.”

  • Am reușit atragerea a 7.000.000 de euro pentru extinderea canalizării și alimentării cu apă pentru comuna Hemeiuș. A fost semnat contractul de finanțare, iar banii vor veni din fonduri europene, prin prin Programul Operațional Infrastructură Mare, după finalizarea procedurilor de către CJ, comuna fiind beneficiarul.
  • De la începutul acestui mandat, am purtat negocieri dificile cu Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) pentru preluarea de către aceasta a sistemului de alimentare cu apă a comunei. Am făcut pași înainte importanți, astfel încât procedurile sunt în curs de finalizare.
  • Pentru realizarea canalizării în satele Hemeiuș și Fântânele, am depus deja documentele în vederea obținerii finanțării prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Dar, pentru a avea garanția realizării proiectului, depunem cereri și prin Programul Național de Redresare și Reziliență, și la Compania Națională de Investiții.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

”Îmi doresc o localitate în care fiecare dintre dumneavoastră să se simtă în siguranță, în orice loc și la orice oră. Pentru aceasta, am acționat în două direcții. Am pus accent pe modernizarea iluminatului public. Apoi am decis achiziționarea de camere de luat vederi care au fost deja amplasate în mai multe zone. Acestea sunt conectate la un dispecerat, iar informațiile oferite vor fi utilizate de Poliția Națională și de Poliția Locală, pentru a asigura ordinea și liniștea publică și pentru a preveni infracțiunile de orice fel”. 

  • Am finalizat extinderea cu 1 km de fibră optică și 8 camere video performante.
  • În ceea ce privește modernizarea iluminatului public, au fost finalizate investițiile pe străzile:

– Grigore Tabacaru,

– Garofiței,

– Gării,

– Luncii – tronson 1 și tronson 2.

  • Vom continua, ca urmare a aprobării noului PUG, cu străzile:

– Calea Moldovei,

– Hidrocentralei,

– Hotarului,

– Haltei,

– Aleea Parcului,

– Prisacii,

– Topliței,

– Plopilor.

  • Tot în ideea creșterii siguranței în comuna Hemeiuș, am început demersurile necesare pentru crearea unei subunități de pompieri, lângă unitatea militară. Primăria se angajează să pună la dispoziție terenul necesar. Scopul este scurtarea timpului de intervenție în cazul producerii unui dezastru.

ȘCOALA ȘI SĂNĂTATEA

”Școala și sănătatea sunt doi piloni de bază ai unei comunități. Am făcut toate eforturile pentru a asigura spații moderne. Și pot să spun că acestea sunt la nivelul multora din municipiul Bacău.”

  • În acest an am inaugurat Dispensarul uman din satul Hemeiuș. Procedurile legale au durat un an, iar spațiile au fost închiriate în urma procedurilor de licitație publică. Acesta găzduiește cabinete de medicină generală pentru cei doi medici de familie, un cabinet stomatologic și un cabinet de kinetoterapie.
  • Am ajuns în etapa finală de contractare pentru două proiecte cu finanțare nerambursabilă, începute în 2017, de care vor beneficia toți copiii din comună. Acestea vor intra în etapa de implementare în cel mai scurt timp.
  1. Școala ”Grigore Tabacaru” din Hemeiuș va fi modernizată și dotată cu mobilier și echipamente noi. Proiectul este pentru apelul POR/317/10/1/Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Doar pentru trei școli din județ, printre care și a noastră, finanțarea a fost deja aprobată de ministrul Dezvoltării, iar contractul este deja semnat.
  2. Școala ”Ion Simionescu” din Lilieci va fi modernizată și dotată cu mobilier și echipamente noi. Proiectul este pentru apelul POR/317/10/1/Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.
  • Tot pentru copiii din comuna noastră, în parteneriat cu SOS Satele copiilor Hemeiuș, am demarat procedurile pentru:
  1. Învățământul de tip after school;
  2. Școala de vară;
  3. Înființarea unei creșe în  Lilieci.
  • Pentru copiii din familii cu posibilități materiale reduse, sprijinim un alt program tip after school al Parohiei Bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Hemeiuș.
  • Construirea unui loc de joacă în Andrieșești, inaugurat în 2021, este începutul demersurilor pentru astfel de spații în mai multe zone din comună. Ne dorim, anul acesta, modernizarea locului de joacă din centrul Hemeiușului, înființarea unuia la Fântânele și identificarea unui teren în Lilieci, tot pentru un loc de joacă.

SENIORII COMUNITĂȚII

”Mărturisesc că simt o mare emoție în fața cuplurilor de consăteni care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Sunt adevărate exemple de înțelegere și respect, de la care avem atâtea de învățat!” 

  • De aceea am propus Consiliului Local premierea familiilor ce sunt împreună de o jumătate de secol.
  • Suma a crescut de la 500 la 700 lei.

CULTURA ȘI RELIGIA

”Și cultura a ocupat un loc important între activitățile mele ca primar al comunei.”

  • Mulți mi-au spus că este de neuitat evenimentul „Simfonia florilor”, eveniment cultural de ținută, pe care l-am organizat în Parcul Dendrologic.
  • Căminul cultural Hemeiuș va fi reabilitat, modernizat și dotat cu mobilier și echipamente noi. Finanțarea este asigurată prin Ordin al Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În această fază se lucrează la întocmirea expertizei tehnice și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție.
  • Sprijinim în fiecare an Ansamblul de dansuri populare ”Liliacul”, al Școlii din Hemeiuș.
  • Foarte popular este și un alt program destinat copiilor și tinerilor, ”Judo în Hemeiuș”.
  • Ca buni creștini, la propunerea mea și cu aprobarea Consiliului Local, am reușit sprijinirea financiară a parohiilor din comuna noastră. Vreau să amintesc că susținem cu fonduri și reabilitarea monumentului istoric ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, al Parohiei Fântânele.

SPORTUL

”Sportul aduce bucurie în comunitate și asta o știm cu toții! Mi-aș dori să văd cât mai mulți membri ai comunității noastre că fac sport.”

  • Am obținut fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții, pentru a construi Complexul Sportiv Hemeiuș, iar proiectul se află în faza de licitație.

 Impact pozitiv în rândul comunității au fost și cele două concursuri organizate în parteneriat anul trecut: unul internațional de călărie (alături de Clubul Sportiv Ecvestru ”Decebal”) și unul național de ciclism.

ALTELE, PE SCURT

”Am făcut și altele în acest prim an de mandat. Chiar dacă nu își au locul în capitolele de mai sus, nu aș vrea totuși să trec peste ele. Așa că le expun succint.” 

  • Am implementat aplicația Ghiseul.ro, prin care se pot plăti online impozite şi taxe stabilite de instituţiile publice înrolate în sistem, precum și amenzi contravenţionale cu deducerile aferente plăţii în 15 zile calendaristice. De asemenea, pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, inclusiv oricărui serviciu comunitar de utilitate publică, precum şi orice plăţi aflate în legătură, directă sau indirectă, cu prestarea respectivului serviciu public.
  • Lucrăm acum și la Studiul de fezabilitate pentru construirea unei piste pentru biciclete de-a lungul DN 15, pe care îl vom depune prin PNRR.
  • Am demarat procedurile de asigurare a unor servicii sociale pentru persoane defavorizate, împreună cu SOS Satele copiilor Hemeiuș.
  • În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor am organizat distribuirea de pubele.
  • A fost continuată acțiunea de combatere a țânțarilor și a altor insecte dăunătoare, prin pulverizare aeriană.

Planuri pentru 2024:

  • Crearea a câteva sute de locuri noi de muncă, prin extinderea cu 20 de hectare a HIT Park. Hemeiuș Information Technology este un parc de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru întreprinderile mici și mijlocii și întreprinzătorii privați.
  • Extinderea rețelei de gaze naturale în sat Lilieci (str. Păstorilor), obiectiv aflat deja în execuție.
  • Construirea a două stații de încărcare a mașinilor electrice, cu câte două puncte fiecare, pentru care au demarat procedurile prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Atât am putut în ultimul an, eu și echipa Primăriei, cu sprijinul Consiliului Local, unde PNL este majoritar”- încheie primarul Constantin Sava. Cred că unii și-ar dori ca ritmul să fie mai alert, transformările să fie mai rapide. Sincer, și eu mi-aș dori să se întâmple așa. Dar să știți că, privită din afară, realitatea diferă de ceea ce se întâmplă în interior, iar piedicile pe care le-am întâmpinat nu au fost deloc puține. Eu consider că suntem pe drumul corect.”

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img