Periodic, pe rețelele sociale apar campanii dedicate adăposturilor canine finanțate de autorități. De cele mai multe ori, campaniile sunt atacuri violente în care administratorii adăposturilor sunt acuzați că sunt niște criminali, care nu au grijă de câini, care îi infometează pe aceștia și așa mai departe.
Articolele însoțite de poze sunt distribuite și redistribuite de mii de iubitori de animale, care, de foarte multe ori, însoțesc pozele cu blesteme și înjurături sau chiar chemări la acțiune și amenințări la adresa autorităților care gestionează adăposturile de câini. În multe cazuri, imagini dramatice sunt trimise organizațiilor internaționale cu rugămintea de a finanța acțiunile unor ONG-uri pentru a remedia problemele și/sau să ia atitudine împotriva celor care au determinat acele probleme.
„Există două feluri de ONG iști. Cei care iubesc cîinii și cei care iubesc banii”
Concluzia îi aparține lui Dinu Păncescu, șeful Serviciului Gestionare Cîini Fără Stăpîn din Primăria Bacău.”Cei care iubesc câinii vin cu inima deschisă, îi simți că vor să se implice, încearcă să ajute concret, cu cât pot, unii cu mai puțin, alții cu mai mult. Dar nu vin să îți demonstreze cât de pricepuți sunt ei și cât de prost ești tu, administratorul unui adăpost.
Te așezi la birou cu ei și treci punctual pe hîrtie ce ai nevoie în adăpost pentru a îmbunătăți viața câinilor. Din lista rezultată își aleg ceea ce pot ei rezolva. Unii aduc 2 lopeți, alții aduc zeci de cuști, fiecare după posibilități. Dar nu vin să pozeze, să filmeze ca apoi să denigreze pentru că, așa cred ei, e util. Ei vin cu rezolvări ale problemelor pe calea dialogului, într-o manieră diplomatică”, spune el.
Dinu Păncescu a criticat multă vreme situația de la adăpostul de câini din Bacău. În 2016 a decis să se implice mai mult și a candidat pentru funcția de șef al acestuia. De atunci lucrurile s-au schimbat mult în bine la adăpostul din Bacău: câinii au hrană suficientă, au condiții mult mai bune, au asistență medicală iar unii mai sunt și adoptați.
Mai mult în străinătate, pentru că bacauanii, deși se arată foarte vocali când este vorba despre situația câinilor, preferă să-și arate dragostea pentru animale prin like-uri pe Facebook. Care nu costă dar nici nu ajută cu ceva.
„Și uite așa am ajuns la a două categorie: ONG iștii fotografi. Sunt cei care vin agresiv, să te scoată la tablă, să îți arate ei cât de puternici sînt, se cred organ de control, comandă nervoși și bat din picior așteptând că tu să execuți. Arma lor? Un telefon mobil cu cameră și o hârtie cum că ei reprezintă un ONG, adesea neoperațional, care există strict pe hârtie și care nu derulează nici un leu prin conturi (oare de ce?). Ce să mai spun de cenzori, raportări anuale, etc? Nu au așa ceva”, spune el.
Dinu Păncescu spune că astfel de ONG-uri atacă acolo unde găsesc adăposturi slabe, cu oameni care nu cunosc legislația. El mai spune că reprezentanții organizațiilor pozează orice din adăpost dar postează numai aspectele negative, denaturind realitatea și manipulind opinia publică:
„Nu sunt obiectivi, nu încearcă să prezinte realitatea, cu rele dar și cu bune. Ei au un singur scop: să denigreze indiferent dacă trebuie să mintă, să inventeze neconformități. Orice ai face, ei sunt veșnic nemulțumiți. Dacă pe podea sunt fecale de cîine, urlă că nu se face curat. Dacă în vasele de hrănire nu e în momentul respectiv hrană, fotografiază și se isterizeaza că mor câinii de foame și nu li se dă mâncare. Dragilor, fecalele de pe pardoseală pe care le pozați, din ce sunt rezultate? Nu din hrană?! Fecalele sunt dovada că acei câini au primit hrană”.
Care este miza?
Dinu Păncescu spune că asistăm în ultima perioadă la un atac furibund din partea ONG-iștilor din a doua categorie împotriva adăposturilor de stat din țară.
„Miza? Preluarea administrării adăposturilor de stat de către ONG-uri. Dar nu oricum. Se dorește preluarea bugetului alocat de primării, a surselor de finanțare, pe care să le administreze ei. Un fel de «hai să vă învățăm noi să vă cheltuiți banii». Totul motivat de marea dragoste pe care o au ei pentru cîini. Dacă sunt refuzați (s-a întâmplat și în adăpostul Bacău acum 2 ani), trec la hărțuiri, amenințări, reclamații și chiar acțiuni în instanță”, spune Pancescu.
Din păcate, din tot acest conflict, cei care pierd sunt cîinii. De ce? Pentru că legea spune că eutanasierea este legală. Dinu Păncescu spune că dacă aceste ONG-uri vor continuă să pună presiune pe autorități fără a oferi și soluții susținute financiar, pâna și cel mai răbdător primar «tăvălit» în presă va spune „Îmi ajunge! De mâine, eutanasiem!”.
Care e situația la noi?
În adăpostul public Bacău e liniște. Există cîțiva „iubitori” din a două categorie care calcă pragul adăpostului, „în inspecție”.
„Dar s-au săturat și ei să scormonească poate – poate vor găși ceva scandalos, aducător de like și share pe FB, care să-i transforme în eroi naționali, salvatori cu telefonul mobil. Noi așteptăm poate postează și aspectele pozitive constatate, dacă tot le-au fotografiat. Dar degeaba, vorba unuia, „ce, eu am venit să vă fac reclamă?”. Știm, ei sînt prea mici, simple „săgeți” trimise de cei mari, din spate, că să găsească ceva scandalos”, spune Dinu Păncescu.
El spune ca, vineri a asistat la o situație jenantă. „În timp ce o persoană făcea o adopție și avea o discuție cu un operator de date personale, discuție care presupune confidențialitate totală, o doamnă a intrat în încăpere pe motiv că este reprezentanta unui ONG și e dreptul ei să vadă ce se intâmplă în cabinetul veterinar.
Unde e confidențialitatea datelor obligatorie prin lege? Discuția în care se dau date personale e strict confidențială, nu îmi dau datele personale unei persoane autorizate în prezenta unor necunoscuți. Dar așa înțeleg unii să lupte pentru drepturile ciinilor”.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.