Achiziția primei tale mașini personale va rămâne, foarte probabil, mult timp printre amintirile tale preferate, mai ales, dacă vei face o alegere conformă cu nevoile tale în ale șoferiei. Pentru asta ar fi necesar să cunoști care sunt principalele criterii ce validează alegerea unui automobil sau a altuia. Indiferent că ai condus ocazional mașina părinților tăi, după ce ai luat permisul, sau ai stat destul de mult timp până ce te-ai decis să optezi pentru achiziția primei tale mașini, criteriile principale în achiziția de mașini nu se vor schimba foarte mult. Poți opta pentru o mașină nouă sau una rulată, pentru o mașină de dimensiuni mai mari sau mai mici, o mașină mai complexă sau una mai ușor de întreținut, una cu consum redus, mediu sau mare și toate aceste criterii le poți lua în considerare în funcție de bugetul de care dispui pentru achiziție, întreținere sau consum.
Iată care sunt cele mai importante criterii de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să-ți achiziționezi prima ta mașină!
Bugetul alocat achiziției
În funcție de bugetul de care dispui poți opta pentru o mașină nouă sau una second hand. Bugetul îl poți hotărî singur, în funcție de venitul tău lunar și economii, sau, dacă este vorba despre prima mașină a familiei, îl poți discuta cu partenera/partenerul. Cel mai important aspect al acestui criteriu este să nu depășești bugetul. Pentru asta, este important să fii conștient că există alternative de masini second hand extrem de convenabile și bine întreținute la variante de mașini noi ce, probabil, îți fac cu ochiul.
Dimensiunea, modelul și puterea
În funcție de capacitățile tale de a conduce o mașină și experiența dobândită până acum, poți opta pentru o mașină de dimensiuni mici sau mari, un model sport, 4×4 sau clasic, o mașină cu motor puternic sau cu motor mai puțin puternic. Toate aceste caracteristici trebuie luate în considerare la achiziția primei tale mașini. Dacă îți dorești să te poți strecura mai ușor prin aglomerația marilor orașe, ar fi indicat să apelezi la o mașină mică, iar dacă nu te consideri un șofer căruia îi place viteza, poți apela la o mașină cu motor mic, care să nu permită prinderea unei viteze considerabile într-un interval mic de timp.
Bugetul alocat întreținerii și consumului de carburant
O altă caracteristică esențială în alegerea primei tale mașini este reprezentată de bugetul alocat întreținerii mașinii și bugetul alocat lunar pentru carburant. Dacă ai la dispoziție un buget ridicat pentru achiziția mașinii, sigur ai la dispoziție un buget destul de consistent și pentru întreținerea automobilului și pentru un eventual consum mare de carburant. Dacă nu ai neapărat un buget consistent pe care să-l poți aloca autoturismului lunar, ar fi indicat să nu te arunci la achiziționarea unei mașini ce necesită costuri mari de întreținere și are un consum ridicat. Nu uita că există pe piață mașini extrem de bune cu un consum mic și ale căror piesă nu costă o adevărată avere.
Așadar, principalele criterii de care ar trebui să ții cont la achiziția primei tale (voastre) mașini sunt bugetul alocat achiziției, dimensiunea, modelul și puterea motorului și bugetul alocat întreținerii lunare ale automobilului.