Iata o intrebare numai buna pentru cercetatorii britanici. Si care ar putea obtine un Nobel, daca ar gasi raspunsul.
Ca suntem destepti, nu e un secret. Românii bubuie de inteligenta, au inventat de-a lungul istoriei o multime de lucruri, dar n-au avut norocul sa se bucure de roadele muncii lor, cum ar spune limba de lemn.
Nu le-a folosit la nimic faptul ca au fost destepti si au inventat stiloul sau motorul cu reactie. Sau o mie de alte chestii pe care le-au preluat altii care s-au imbogatit pe urma.
Credeti ca ne-a folosit la ceva daca am fost primii care au exploatat comercial petrolul sau am construit prima rafinarie din lume? In timp, am ramas si fara petrol si fara rafinarii.
La fel, am fost pionieri in multe alte domenii, fara, insa, ca acest pionierat sa ne ajute decisiv.
Nu cred ca e vorba de noroc; cred ca e vorba doar de educatie. Românii sunt inteligentI, luati individual.
Individual, fiecare inventeaza câte ceva, gaseste un chitibus, da peste o scurtatura. Fiecare stie sa se invârta, ca sa supravietuiasca. Dar, in colectiv, intr-o societate, individualitatea se pierde.
Ca si colectiv, românii nu stiu sa coopereze. Românilor nu le place sa se supuna regulilor, sa-si imparta descoperirile, sa colaboreze si sa fie coordonati, nu le place sa asculte de superiorii ierarhici, pentru ca „stiu ei cum e mai bine”.
Nu doar ca românul vrea sa moara capra capra vecinului, dar e in stare sa-si otraveasca propria capra, daca vecinul a avut vreo idee care a facut ca animalul sa dea lapte mai mult sau sa aiba o blana mai frumoasa. Pentru ca, in acest caz, ar insemna sa imparta gloria.
De aia ne-o iau altii mereu inainte. Pentru ca toti vrem sa fim sefi si toti stim cum se conduce o scoala, o afacere, o armata sau o echipa de fotbal.