Turismul în județul Bacău pare a fi o realitate cu multiple fațete, adesea greu de înțeles în întregime. În plin sezon turistic, în decembrie 2023, cifrele arată o imagine destul de sumbră: un indice de utilizare a locurilor de cazare de doar 19,6%, cu 2 procente mai mic decât în noiembrie 2023. Aceste date pot părea dezamăgitoare la prima vedere, mai ales că Bacăul nu este neapărat unul dintre destinațiile turistice de top din țară.
Anul 2023 a adus în județul Bacău un număr semnificativ de turiști, în total 186.395, dintre care peste jumătate (106.431) s-au cazat în hoteluri. Aceste cifre nu sunt de neglijat, dar sunt și departe de a reflecta întregul potențial turistic al zonei. E interesant că peste 10.000 au preferat apartamentele închiriate și aproape 31.500 pensiunile urbane, ceea ce ne duce cu gândul la un alt tip de turism, dar să nu intrăm în detalii.
Este adevărat că pensiunile agroturistice și vilele turistice nu au atras un număr atât de mare de turiști, dar acest lucru nu ar trebui să fie privit ca un eșec al sectorului. Mai degrabă, ar trebui să ne încurajeze să explorăm modalități de promovare și dezvoltare a acestor tipuri de cazare, care ar putea oferi experiențe autentice și memorabile turiștilor interesați de trăirea vieții la țară sau de intimitatea unei vile.
Durata medie a șederii, de aproape două nopți, poate indica o predominanță a turismului de afaceri în detrimentul celui de recreere. Acest lucru ar putea fi un semnal pentru autoritățile locale să investească mai mult în atragerea evenimentelor corporative, a conferințelor și a altor activități care ar putea stimula cererea pentru servicii de cazare.
Cu toate acestea, o întrebare importantă se ridică în urma acestor cifre: din ce trăiește turismul bacăuan? Este evident că există un potențial neexploatat în ceea ce privește atragerea și retenția turiștilor.
De asemenea, trebuie să discutăm și despre impactul tichetelor de vacanță în industria ospitalității. Acestea ar putea fi un instrument valoros pentru stimularea cererii în sectorul turistic, dar este necesară o coordonare mai bună între autorități, agenții de turism și furnizorii de servicii pentru a valorifica pe deplin acest potențial. Și aici este de vorbit pentru că dacă te duci de capul tău, te usuca prețurile din „industria ospitalității”, cea cu mari probleme atât în „pandemie” cât și după.
Pentru că aceasta este problema despre care nimeni nu discută: nivelul prețurilor. Care este o problemă nu doar la nivelul unităților de cazare ci și la nivelul unităților de alimentație publică. O politică coerentă privind prețurile ar putea contribui semnificativ la creșterea atractivității destinației turistice Bacău și la consolidarea industriei ospitalității în ansamblu.
De ce o duce prost turismul băcăuan? Din cauza lăcomiei!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.