Incepe cu scoala. Apoi, institutiile statului, de la spitale, Somaj, Armata, si asa mai departe, incearca sa te omogenizeze, sa te transforme intr-un graunte nesemnificativ din marea masa de cetateni.
Caci, pentru societate, nu esti Ion. Nu! Esti unul din membrii familiei Ionescu, pe care, in mod absolut intâmplator, il cheama Ion.
Asa ca la scoala, la strigarea catalogului vei raspunde atunci când este apelat numele Ionescu, nu la prenumele Ion. Si tot asa vreo 12 ani cât dureaza strigarea zilnica a catalogului, pâna când te smintesti si ajungi si tu sa te recomanzi: Ionescu Ion.
Ca-ti intra in reflex, mai ales atunci când esti atentionat de profesori ca gresesti atunci când incerci sa te individualizezi sub numele de Ion.
Societatea, cum spuneam, nu are nevoie de indivizi; societatea lucreaza cu mase de indivizi, in care Ion Ionescu exista doar din punct de vedere statistic.
Asa ca, domnule Ionescu Ion, daca vrei sa te diferentiezi de masa amorfa a indivizilor care alcatuiesc societatea, e bine sa incepi cu modul in care te recomanzi.