La ce ne folosește școala? De ce trebuie să învățăm? Sunt întrebări pe care aproape toți copiii le formulează destul de des.
Răspunsul este foarte simplu. Și poate că acum, când școlile sunt închise, este mai important ca oricând să ne amintim de ce învățăm și de ce este importantă educația. Învățăm pentru a ne putea descurca singuri în viață, deoarece părinții noștri nu vor fi mereu lângă noi să ne ajute și să ne spună ce să facem.
Cum ai putea avea un serviciu bun sau propria afacere, dacă nu ai cultură generală, „nu ai carte”, și nu poți face ce este nevoie? Și, de aici încolo, totul se leagă. Dacă nu ai un serviciu bun, nu ai de unde să ai bani, nu ai cum să întreții o casă, o familie sau chiar pe tine însuți, nu poți să călătorești, să te distrezi și să te dezvolți. Așa cum spune o vorbă înțeleaptă din bătrâni, ,,Cine nu are carte, nu are parte”, adică viața este darnică cu cei înțelepți.
Totodată, dacă nu mergi la școală, îți va fi greu să ceri ajutor sau orice altceva, să ai o discuție cu cineva, să îți faci prieteni sau să știi să cauți ce ai nevoie.
Fiecare materie școlară te ajută să îți dai seama ce îți place, la ce ești bun și te pregătește pentru profesii viitoare. De exemplu, matematica te ajută să îți dezvolți o gândire logică și ai putea deveni inginer, profesor de matematică, informatician, constructor, arhitect și multe altele.
Limba română, de exemplu, te ajută să te exprimi clar, să poți comunica cu cei din jur, să vorbești și să scrii corect. Dacă îți place româna, poți să devii, de exemplu, scriitor, jurnalist, actor, regizor, moderator tv, bibliotecar.
În același timp, învățăm să facem lucruri care ne fac plăcere, care ne fac să ne simțim bine și să avem încredere în noi. Eu, de exemplu, am învățat să înot, să dansez, să merg cu bicicleta. Alți colegi de-ai mei au învățat să deseneze, să cânte, să joace teatru sau să joace tenis, fotbal, să vorbească engleza și germana și să utilizeze calculatorul.
Nu o să înveți doar cât timp ești mic, ci o să trebuiască să înveți toată viața, pentru că va fi nevoie să te adaptezi vremurilor, mediului înconjurător, tehnologiei. Cum tehnologia a început să evolueze din ce în ce mai repede, așa și oamenii trebuie să țină pasul cu schimbările și cu învățatul.
Pe scurt, cum ai putea avea o viață fericită și frumoasă? Răspunsul este următorul: învață toată viața, ca să ai încredere în tine, să îndrăznești să faci ceea ce îți place și, câteodată, și ceea ce nu îți place. Pentru că, așa cum spunea, de exemplu, Nelson Mandela, un om învățat, ,,Educația este cea mai puternică armă pe care noi o putem folosi pentru a schimba lumea”.
Ana-Maria Braiș, clasa a V-a, elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău