Trăim într-o lume dominată de tehnologie: computere, tablete, televizoare smart, telefoane inteligente ș.a.m.d. Prin intermediul internetului poți citi articole, cărți, poți viziona desene animate, filme ori juca jocuri, poți face multe lucruri. Totuși, pentru mine, acestea nu pot înlocui mirosul cărților sau acea senzație minunată de a pune mâna pe hârtia impregnantă de emoții și de cuvinte.
Sunt unele momente în care vreau să fiu în altă lume, să iau o pauză de la tot ce se întâmplă aici, pe Pământ. Atunci e momentul potrivit pentru a citi, pentru a te refugia în acea lume a imaginației, în care ai libertatea de a face și a fi tot ce îți dorești. Poți trăi, alături de personaje tot ce se întâmplă în acea carte: să pornești în aventuri nebănuite, să suferi, să plângi sau să te distrezi și să râzi. De obicei, cărțile au un final fericit, asta înseamnă că va veni și un timp mai bun.
Pentru a înțelege ce înseamnă o lume fără hârtie, cărți, stilouri, creioane, acuarele vă recomand cartea „Ale și sufletul cărților”, scrisă de Alex Donovici, care pare la prima vedere doar o carte pentru copii, dar îi poate pune pe gânduri chiar și pe oamenii mari.
În această carte, o fetiță pe nume Ale, în vârstă de 10 ani, care nu știa ce sunt cărțile, are parte de o experiență nouă alături de stră-străbunica ei care: ”Le făcuse viața mai fericită, mai bogată. Le oferise cel mai prețios dar al lumii: poveștile. Le dăruise magia cărților și puterea Imaginației. Îi învățase să viseze chiar și ziua, cu ochii deschiși, și, prin darul ei, le colorase visele nopților. Le dăduse cheia spre Lumea Cărților ce ascunsese atâta vreme tot ce avea mai înțelept și mai bun lumea oamenilor.” Vouă vă place lectura? Ce cărți citiți?
Alexandra Șuștac, elevă, în clasa a III-a, la Școala nr. 10 și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău