Indonezia a executat zilele trecute mai multe persoane condamnate pentru trafic de droguri. In ciuda faptului ca pedeapsa cu moartea pentru aceasta infractiune este trecuta si in codurile penale ale altor tari, cum ar fi China sau Iranul, presa internationala aloca spatii ample evenimentului din Indonezia, condamnând executia.
In mod cu totul paradoxal, unele publicatii internationale se pronunta chiar pentru incetarea razboiului contra drogurilor pe motiv ca acesta face prea multe victime. Nici un cuvânt, insa, despre vitimele drogurilor, care nu beneficiaza de aceeasi atentia ca si cele noua persoane impuscate in Indonezia.
Pentru ca valul de ipocrizie care a cuprins presa internationala este datorat faptului ca persoanele condamnate si executate au fost straine. Câta vreme Indonezia a executat propriii traficanti de droguri, nu a fost o problema; când, insa, cei executati au fost australieni, cetateni de categoria intâi, carevasazica, si-au dat seama ca este ceva in neregula. Ipocrizie mai este si faptula ca Indonezia se afla la coada clasamentului numarului de persoane executate.
Primele pozitii sunt ocupate de China si Iran iar pe locul trei este Arabia Saudita. Or, presa si diplomatia internationala se feresc, in general, sa supere monarhia saudita, având in vedere ca tara este principalul aliat al Vestului in Golf. Daca Indonezia a executat persoane pentru trafic de droguri, in Arabia Saudita pedeapsa cu moartea se acorda pentru… vrajitorie.
In clasamentul numarului de executii urmeaza Irakul si SUA. Dar iarasi nu am auzit sa existe reactii internationale fata de condamnarile la moarte din aceste tari; nu la nivelul la care au existat reactii vizavi de Indonezia.