22 ianuarie 2025

De ce i-a deranjat discursul lui Viktor Orban?

În weekendul trecut, premierul maghiar a fost prezent la Băile Tușnad, în România, unde a și ținut un discurs. Presa românească s-a aprins de indignare la ideea că premierul maghiar se plimbă prin România și a pus tunurile pe el, dar nu a binevoit să ne spună și ce a zis Orban. Pentru că ideile premierului maghiar nu au nici o legătură cu criticile naționaliste ale presei românești; în fapt, Viktor Orban a atacat elefantul din magazinul de porțelanuri pe care mass-media din România și UE se chinuie din răsputeri să se facă că nu-l văd.

Așa cum am citit media rusească pentru a-mi face o părere despre situația din zonă, m-am apucat să citesc presa maghiară care a transcris discursul lui Orban. Cu Google Translate, că nu știu nici rusește, nici ungurește.



Ce a spus premierul maghiar? Principala teză a discursului său a fost că urmează un deceniu periculos, plin de incertitudini și un război care va distruge stâlpii civilizației occidentale.

El spune ca Occidentul a fost zguduit în trei zone: în domeniul științei, coronavirusul ne-a pus probleme, ne-am gândit că nu va mai fi război în Europa și îl avem, și ne-am gândit că Războiul Rece nu s-ar putea întoarce niciodată, dar acum se pare că mulți lideri ai lumii lucrează la organizare vieților noastre într-o lume de blocuri.

Pierderea transportatorilor de energie arată multe despre situația din lumea occidentală: în 1990, Europa controla 90 la sută din țiței, gaze naturale și cărbune, astăzi SUA și Europa reprezintă împreună doar 35 la sută. Situația este similară și în ceea ce privește materiile prime, 50 la sută din materiile prime africane merg în China. Occidentul pierde „bătălia resurselor”, deoarece majoritatea acestora se află în afara lumii occidentale.

Conform doctrinei americane de politică de securitate anunțată în 2013, aceștia încearcă să folosească energia ca armă a politicii externe în timp ce îi acuză pe alții că fac acest lucru. Tocmai din acest motiv, ei au anunțat o politică mai strictă de sancțiuni și își încurajează aliații să facă acest lucru, singura diferență este că sunt capabili să rămână independenți, în timp ce aliații lor sunt victimele acestui lucru. Europenii nu au vrut să mențină această stare de lucruri și au încercat să protejeze axa de transport energetic germano-rusă, care este distrusă de politica internațională. Sub comanda germanilor a fost creat un nou răspuns, a cărui esență este energia durabilă, dar eficiența și puterea acesteia nu sunt suficiente pentru tranziție”, a spus premierul. Orban a criticat și propunerea Bruxelles-ului care vrea să ia gazele celor care le au, în loc să ceara germanilor să nu-și închidă centralele nucleare și astfel să remedieze problema. El a vorbit si despre migratie si despre faptul ca jumatate din lumea occidentala nu mai exista ca state nationale.

În ceea ce privește războiul, a explicat că trebuie să se asigure că părinții maghiari nu își vor plânge fiii căzuți. „Eforturile Bruxelles-ului, care doresc să ridice politica externă la un nivel comun și să înlăture propria politică externă a statelor naționale, sunt imperialism. În loc să joace politică mondială, Uniunea Europeană ar trebui să se ocupe de treburile sale acasă în ceea ce privește războiul, protecția granițelor și extinderea balcanică”, a subliniat premierul.

Desigur, am redat pe scurt principalele idei ale discursului lui Orban. Până acum nu am auzit nici un politician român care să ia poziție în aceste probleme; toți, dar absolut toți, sunt cu capul în pământ de frică să nu ajungă la „Beciul Domnesc” în cazul în care ar spune ceva în dezacord cu politica hegemonului.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img