15 ianuarie 2025

De ce are nevoie SUA de Putin

Limbajul diplomatic al liderilor SUA contine un cuvânt extrem de important, care este folosit atunci când Washingtonul doreste sa asmuta câinii de paza ai democratiei impotriva unui dusman.

Acest cuvânt este „asasin” („thug” in engleza) si, intr-un comentariu Reuters publicat marti, ne este data o lista de lideri carora SUA le-au pus aceasta eticheta: Bashar al-Assad, Saddam Hussein, Muammar Gaddafi, liderii iranieni, nord-koreeni, si asa mai departe.



Ultimul pe lista: Vladimir Putin. „Dar de ce Putin, si de ce acum?” – se intreaba Peter Van Buren, care a lucrat 24 de ani in Departamentului de Stat si care a semnat comentariul Reuters.

„Poate ca ceea ce vedem este pregatirea pentru urmatoarea repetitie a starii perpetue de razboi a Americii. În urma prabusirii Uniunii Sovietice si încheierii razboiului rece („sfârsitul istoriei”, asa cum a numit epoca Francis Fukuyama), nu mai exista nici un dusman global pe care America sa-l puna la pamânt.

Nici un personaj urât pentru a stimula achizitiile de arme, pentru a justifica o armata uriasa, cu sute de baze in întreaga lume sau pentru a declansa razboaie care sa permita unui presedinte cazut in sondaje sa fie transformat intr-un super-erou”.

Van Buren scrie ca s-a incercat transformarea lorzilor drogurilor intr-o noua amenintare majora dar acestia erau prea putini pentru a sustine o campanie media. Dupa 11 Septembrie, Saddam Hussein a fost ales ca fiind o amenintare, impreuna cu Koreea de Nord si Iran in ceea ce a fost numit „axa raului”.

Au urmat Gaddafi, Assad, Statul Islamic ca amenintari de nivel mondial, insa conflictul din Orientul Mijlociu s-a impotmolit iar Americii ii place sa apara in ipostaze victorioase.

Washingtonul are nevoie de un nou inamic, de preferat unul cu arme nucleare cu care sa ameninte dar pe care sa nu le foloseasca niciodata.

„Americanii sunt deja pregatiti de Razboiul Rece pentru a vedea Rusia, din nou, ca un imperiu al raului. Rusii sunt implicati în razboiul civil din Siria, deci exista un sentiment de continuitate. Un nou razboi rece cu Rusia ar necesita ca America sa cumpere echipamente militare mai scumpe, in plus, sa descopere noi zone ale Europei, cum ar fi Statele Baltice, in care sa-si instaleze garnizoane.

S-ar putea chiar aduce un nou suflu într-o Organizatie a Tratatului Atlanticului de Nord care este confuza cu privire la rolul sau vis-a-vis de terorism”, mai scrie in comentariul Reuters.

Care se incheie apoteotic: „Pe de alta parte, Putin nu voteaza, doar o mâna de stângisti cred ca e un ‘baiat bun’ si poate fi palmuit fara riscul de a declansa un razboi contra SUA. Mai mult, el poate fi acuzat fara consecinte de amestec in procesul democratic al Statelor Unite”.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img