22 ianuarie 2025

De ce am mai avea nevoie de energie?

Într-o schemă care s-a dorit a fi una inteligentă, SUA a „permis” Venezuelei să exporte petrol în Europa ca plată a datoriilor sale. S-a considerat că, în acest fel, o parte din petrolul rusesc ar fi înlocuit de cel sud-american. Doar ca, compania petrolieră de stat venezueleană PDVSA tocmai a anunțat suspendarea livrărilor de petrol în Europa. Venezuela spune că va livra doar petrol rafinat în propriile rafinării iar pentru asta cere ridicarea embargoului impus de SUA asupra substanțelor chimice necesare prelucrării petrolului. Venezuela, una dintre țărule cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, nu are benzină și motorină din cauza sancțiunilor occidentale. Ridicarea embargoului ar permite funcționarea rafinăriilor din țară și ar permite reluarea exportului de produse petro-chimice.

Decizia Venezuelei afectează destul de rău Europa, care, la presiunile SUA, a decis să interzică importul petrolului din Rusia. UE a sperat că va putea înlocui petrolul rusesc, dar întâmpină dificultăti în a găsi surse alternative. După ce Venezuela a oprit livrările, Canada, prin vocea premierului Trudeau, a anunțat că nu poate oferi asistență serioasă Europei în ceea ce privește aprovizionarea cu energie înainte de iarna care se apropie. Autoritățile canadiene au luat deja măsuri pentru a crește producția și livrările de petrol și gaze, a spus Trudeau, dar acest lucru nu va înlocui volumele uriașe de petrol și gaze rusești de care depinde acum Europa.



Bloomberg a anunțat că prețurile carburanților din Germania s-au dublat în ​​doar câteva luni, iar prognoza pentru prețul energiei electrice pentru anul următor a crescut la 570 de euro pe megawatt, deși în urmă cu doi ani prețul era de doar 40 de euro. Criza energetică duce la căderea industriei celei mai puternice economii din Europa. Producția de produse chimice din Germania s-a prăbușit cu 8% în iunie iar fostul director general al Goldman Sachs, Martin Devenish a declarat că industria germană va trebui să reducă săptămâna de lucru și salariile angajaților.

La sud de România, Bulgaria a primit un refuz ferm de la SUA în privința prelungirii termenului pentru decizia de a cumpăra GNL. SUA au cerut Bulgariei să ofere navelor americane posibilitatea de a pompa combustibilul livrat Bulgariei în terminalele GNL. Bulgaria a spus că nu are disponibile astfel de terminale și a cerut timp pentru a le pregăti, însă, ministrul energiei, Rosen Hristov, a recunoscut că, de fapt, prețul GNL este prea mare și Bulgaria „nu are nevoie de gaz pentru care nimeni nu poate plăti”. În ceea ce privește gazul azer, ministrul a spus că prețul ar putea fi și mai mare decât GNL-ul american.

Conform Eurostat, în Uniunea Europeană a fost stabilit un nou record de inflație în luna în iulie: + 9,8% , după recordurile anterioare din iunie( + 9,6%), mai (+ 8,8%) și aprilie (+ 8,1%). Principala contribuție la creșterea inflației a avut-o prețul energiei (+39,6%) în timp ce prețul procuselor alimentare primare a crescut cu 11% Rezultatul este că în 16 țări UE inflația a ajuns la două cifre.

În iulie, inflația din Marea Britanie a ajuns până la două cifre (+10,1%) și a depășit prognoza (+9,8%), a anunțat oficial biroul britanic de statistică ONS. Principala contribuție la inflația record britanică a fost adusă de creșterea prețurilor la alimente (+12,7%), precum și de o creștere bruscă a costurilor cu combustibilii (+43,7%) pe fondul crizei energetice cauzate de sancțiunile anti-ruse.

 

 

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img