Începând de luni, 9 noiembrie, cei aproape 100 de medici veterinari de liberă practică din judeţul Bacău vor întrerupe lucrul, protestând față de nerespectarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a contractelor încheiate cu aceștia. Protestatarii au de încasat, fiecare, câte 10.000 de la stat. Ei mai acuză că sunt nevoiți să presteze serviciile către populație, fără a primi de la stat echipamente de protecție.
Astfel, în fiecare zi lucrătoare, între orele 10.00 și 13.00, medicii veterinari vor picheta sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău. Protestul este declanșat la nivel național de către toți medicii veterinari. Aceștia sunt nemulțumiți, printre altele, de faptul că ANSVSA nu a efectuat plăţile aferente lunilor august-septembrie 2020 conform Legii 236/2019 şi OUG 117/2020 către beneficiarii contractelor aflate în derulare. Potrivit acestora, statul ar fi trebuit să achite 10.000 lei pentru fiecare contract.
„ANSVSA refuză să îndeplinească prevederile legale, sub acoperirea diferitelor lacune legislative care nu au nicio legătură cu prevederile legii 236/2019. În acest normativ, la capitolul 4, articolul 1, este prevăzută plata fiecărui contract. Or, Autoritatea doreşte plata diminuată pentru unele contracte, lucru care îi nemulţumeşte profund pe medicii veterinari de liberă practică cu acord cadru, deoarece munca prestată şi riscurile la care se expun sunt aceleaşi”, a arătat dr. Cecilia Diac, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Bacău.
Protestatarii spun că statul refuză să se achite de aceste obligații, în ciuda nenumăratelor demersuri făcute de veterinari la instituţiile abilitate din cadrul Guvernului. Mai mult, există și o decizie a instanțelor de judecată prin care ANSVSA a fost obligată să achite sumele prevăzute de lege.
Tarife vechi de 7 ani
Medicii veterinari mai cer şi majorarea tarifelor încheiate de autorităţi cu aceştia pentru serviciile prestate populaţiei. „Din 2013, tarifele cu care sunt plătiţi pentru acţiunile contractate cu statul au rămas aceleaşi. Sunt preţuri derizorii care nu acoperă cheltuielile pentru aceste acţiuni, costuri care sunt suportate de cabinetele medicilor veterinari de liberă practică. În acest sens, a fost și un proces la Înalta Curte de Justiţie, care a fost câştigat de Colegiul Medicilor Veterinari din România, dar ANSVSA refuză să îl pună în executare”, a punctat dr. Diac.
Prin urmare, medicii veterinari vor suspenda activităţile sanitar veterinare contractate cu ANSVSA (certificarea animalelor, inspecţii, recoltări probe, vaccinări etc.), protestul urmând să aibă loc pe o perioadă nelimitată, până la soluţionarea problemelor.
Medicii veterinari mai spun că sunt expuşi riscului maxim de contaminare cu noul coronavirus, deoarece acţiunile sanitar veterinare sunt efectuate la domiciliu proprietarilor care nu respectă, de fiecare dată, prevederile legale privind măsurile de protecţie. Mai mult, echipamentul pentru protecţie este asigurat din resurse proprii de către medicii veterinari. „Or, noi vrem ca, pentru perioada pandemiei, să ni se asigure echipamente de protecţie împotriva SARS-CoV-2, dar şi a virusului Pestei Porcine Africane, deoarece sunt suficiente focare în care suntem nevoiţi să participăm pentru limitarea extinderii virusului”, cer protestatarii.
Aceștia consideră o încălcare gravă a drepturilor, invitând instituţiile abilitate să intervină în rezolvarea acestor probleme. Deja, doi dintre colegii lor din Bacău sunt în izolare, la domiciliu, fiind infectați cu noul coronavirus. „Conform Codului de Etică şi Deontologie Veterinară, avem obligaţia de a interveni doar în situaţiile de urgenţă care pun în pericol viaţa animalului. De aceea, considerăm un abuz în a ne expune la efectuarea celorlalte activităţi sanitar veterinare, fără asigurarea echipamentelor de protecţie necesare”, încheie veterinarii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.