Prima oara când m-am apucat de jurnalism m-am speriat si, dupa un an, am renuntat. Aveam, ce-i drept, scuza ca eram si student in acelasi timp si trebuia sa aleg intre facultate si ziar. De fapt, m-am speriat pentru ca mi-am dat seama ca primisem, ca ziarist, prea multa putere. Ca, prin ceea ce scriam, afectam, iremediabil, destinul oamenilor si ca trebuia sa fiu extrem de atent cu ceea ce spun pentru ca orice greseala nu ma viza doar pe mine, ci si pe multi altii.
Ziarul, oricare ar fi el, trebuie sa paseasca atent pe sârma perfect intinsa si sa pastreze echilibrul. Sa respecte regulile meseriei, dar si pe cele ale societatii si sa apere principiile democratice. Sa informeze, in primul rând.
DESTEPTAREA este un ziar al comunitatii. Un ziar care apare de 26 de ani continuu, care implineste, astazi, 7.500 de editii. Care a incercat, inca din 22 decembrie 1989, sa reflecte realitatea sociala si politica a Bacaului, sa spuna lucrurilor pe nume si sa ajute atunci când a fost nevoie. Si asta n-ar fi fost posibil fara efortul si daruirea a zeci de ziaristi.
DESTEPTAREA a demonstrat ca poate sa evolueze si sa se adapteze. De la tiparul offset, cu litere culese manual, la pagina tehnoredactata pe computer, de la pagini alb-negru, la pagini color. Intre timp a aparut versiunea electronica, pagina de Facebook si contul de Twitter, versiune speciala pentru telefonul mobil si alte noutati.
DESTEPTAREA s-a schimbat pentru ca societatea s-a schimbat. Cititorii au evoluat, au alte solicitari, doresc alte informatii si le doresc, de obicei, mai repede. Ziarul a trebuit sa se adapteze acestor nevoi in schimbare ale publicului, sa scrie mai condensat, sa aduca evenimentul mai repede in atentia cititorului si, desi aflat sub presiunea timpului, sa incerce sa nu greseasca.
Unde ne vedem peste alte 7.500 de editii? Va mai rezista ziarul tiparit? Vom fi cititi doar in format electronic? Poate se vor inventa alte tehnologii, poate se va demoda si cititul pe telefon si se va inventa o modalitate prin care ziarul sa fie citit pe un ecran de aer, ca o holograma. Sau cine stie ce se va mai face. Orice s-ar inventa, cu certitudine vom fi si noi acolo. Pentru ca asta este misiunea noastra!
Razvan Bibire
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.