Performanța înotătorului de 17 ani, David Popovici, dublu medalliat cu aur la Europenele de la Budapesta merită toate aprecierile. O singură etichetă trebuie însă desprinsă de pe reușita de excepție a lui Popovici: omul care a învins sistemul. Puștiul-minune a învins în pofida sistemului, dar nu a învins sistemul. Ca o paranteză, nici nu ar fi obligația sa. Sistemul este greu, foarte greu de învins.
El se folosește de performeri precum David Popovici, dar nu face nimic pentru a genera și întreține acest gen de reușite. Dacă lucurile ar sta altfel, atunci sistemul ar fi preocupat de o strategie care să dezvolte performanțele sportive. Numai că, din inerție sau indiferență, din incompetență sau strategie meschină, nu o face. Sistemul știe că, la răstimpuri, apar performeri și rezultate de genul celor obținute de David Popovici și îi este suficient. Avem destule exemple și pe plan local, nu doar național.
La aproape un an de la reușita de la Tokyo, unde s-a poziționat a șasea în întrecerea olimpică la aruncarea ciocanului, cu un record personal, Bianca Ghelber continuă să se antreneze în același țarc impropriu din spatele stadionului. Asta nu a împiedicat-o ca, în urmă cu doar câteva zile, să arunce ciocanul la 73,15 m cu ocazia Naționalelor de la Craiova și să privească încrezătoare spre Mondialele de luna viitoare, din Statele Unite.
Și fiindcă vorbeam de stadion, „Municipalul” care, pe vreme la Sechelariu era în Top 3 național, a devenit, cu complicitatea administrațiilor Stavarache, Necula și Viziteu, o rușine fără seamăn bună doar pentru SF-uri și…SF-uri. În ciuda faptului că nu se pot antrena pe pista „Municipalului” și o fac fie în sală, fie pe miriști, Adnana Vrânceanu și Ștefania Zediu au devenit, luna aceasta, medaliate la Balcaniada de junioare 2, iar de luni încolo vor reprezenta România la Europenele de la Ierusalim. Mai vreți? Mai avem. Sistemul nu a avut nicio problemă de a sacrifica baza sportivă „Constantin Anghelache”, inclusiv sala de lupte „Letea”, un adevărat laborator al performanței în ultimele trei decenii. Sigur, asta nu l-a oprit pe Denis Mihai să învingă, în pofida sistemului și să se califice în finala mare a Europenelor U20 de lupte greco-romane pe care urma să o dispute aseară, la Roma.
Și Bianca Ghelber, și Ștefi Zediu, și Adnana Vrânceanu, și Denis Mihai sunt legitimați la SCM Bacău, club pe care sistemul (a se citi Comisia de evaluare a solicitărilor de finanțare acordate de la bugetul local al Municipiului Bacău pentru activitățile sportive) l-a plasat abia pe locul 3 în sesiunea din acest an, în spatele lui FC Dinamo Bacău și a Asociației Total Volei. Nu ne facem iluzii: sistemul e greu, foarte greu de învins. Dar ne face o deosebită plăcere să vedem cum David Popovici, Bianca Ghelber sau Denis Mihai îi dau la răstimpuri peste nas.