Daune morale de 100.000 euro, pentru o eroare judiciara

    Tribunalul Bacau a admis partial cererea de despagubiri a unui bacauan care a dat in judecata statul român pentru o eroare judiciara.

    Barbatul a fost condamnat pe nedrept si a stat in arest din iunie 1991 pâna in februarie 1993, nevinovatia sa fiind confirmata dupa 20 de ani de procese.

    Instanta a obligat statul român, prin Ministerul Finantelor, sa-i plateasca lui Gheorghe H. (66 de ani) daune materiale in suma de 26.057,20 lei, dar si daune morale de 100.000 euro, ca reparatie a prejudiciului cauzat de eroarea judiciara.



    De asemenea, judecatorul a constatat ca este vechime în munca perioada 12.06.1991 – 22.02.1993, calculata de la data încarcerarii pâna la data punerii în libertate.

    Decizia nu este insa definitiva. Gheorghe H. a cerut despagubiri de 2 milioane euro, acuzând ca a fost condamnat abuziv la o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani si 4 luni, pentru tâlharie si instigare la marturie mincinoasa.

    Timp de 20 de ani a incercat omul sa-si demonstreze nevinovatia. Unele din caile de atac au fost respinse, iar altele s-au finalizat doar cu decizii de reducere a pedepsei. De-abia in 2012, Judecatoria Bacau si-a anulat sentinta din 1992.

    S-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor din tâlharie in lovire si furt calificat, a incetat procesul penal pentru infractiunea de lovire, intrucât fapta s-a prescris, iar Gheorghe H. a fost achitat pentru furt calificat si instigare la marturie mincinoasa.

    Un an mai târziu, Curtea de Apel a confirmat ca Gheorghe H. este nevinovat si ca a fost condamnat in baza unor probe false si martori mincinosi.

    Sentinta data pe nedrept, a explicat in instanta barbatul, i-a schimbat radical viata. Nu a mai reusit sa se angajeze dupa ce a fost eliberat, din cauza cazierului, si traieste de ani buni din pensia sotiei, circa 700 de lei.

    Din acest motiv, Gheorghe H. a cerut salariul pe 25 de ani si pensie. Despagubiri a cerut si pentru „tortura psihica si fizica, mizeria suportata in inchisoare, râia, paduchii, bataile, injuriile suportate de la politisti, gardieni si detinuti”.




    Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.