15 noiembrie 2024

Datoriile catre stat ale societatii de termoficare, bomba cu ceas: Fiscul a executat CET Bacau pentru 128 miliarde de lei

La sfârsitul lui septembrie, ANAF a inceput executarea silita a CET SA Bacau, din cauza restantelor pe care societatea de termoficare le-a acumulat la bugetul statului. Acestea depasesc suma de 12,8 milioane lei (peste 128 de miliarde lei vechi). Pe 27 octombrie, in temeiul HG nr. 1086/2011, Guvernul aloca municipalitatii bacauane peste 15,1 milioane lei, banii urmând sa fie directionati catre CET in vederea achitarii obligatiilor catre furnizori. Suma a fost „confiscata” de ANAF in contul restantelor pe care societatea le avea catre bugetul de stat. Situatia in care se afla CET este critica.

La sfârsitul lunii septembrie, ANAF – prin directia „Mari contribuabili” – a declansat procedura de executare silita a CET SA Bacau, in contul unor restante uriase pe care societatea le-a acumulat fata de bugetul statului. Astfel, potrivit unui tabel existent pe situl internet al ANAF, la 30 septembrie 2011, restantele consolidate ale CET fata de bugetul de stat se cifrau la peste 12,85 milioane lei (peste 128 de miliarde lei vechi). Aproximativ 6,8 milioane reprezinta TVA neplatita, in timp ce impozitul pe salarii neachitat se ridica la 2,81 milioane lei. In plus, socieatatea de termoficare a acumulat penalitati si dobânzi in suma de 2,87 milioane lei.

15 milioane „confiscate”
La sfârsitul lui octombrie, printr-o hotarâre, Guvernul directiona catre municipalitatea bacauana suma de 15,1 milioane lei. Banii au fost transmisi prin intermediul Ministerului de Interne si urmau sa fie folositi la achitarea obligatiilor materiale pe care societatea de termoficare bacauana le acumulase fata de furnizori. Edilii Bacaului n-au mai avut timp sa se bucure de banii oferiti de Guvern, pentru ca ANAF a decis „confiscarea” acestora in contul restantelor uriase acumulate de CET fata de bugetul de stat. Anuntul „confiscarii” a fost facut public la ultima sedinta a Consiliului Local, pe 30 noiembrie, de Ilie Birzu, consilier PNL membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la CET SA. Birzu a solicitat imperativ conducerii Primariei Bacau sa se implice in rezolvarea problemelor financiare cu care se confrunta societatea de termoficare, aceasta fiind in imposibilitatea de a-si achita obligatiile fata de furnizori.



Ingropati in bani

Numai in 2011, CET SA Bacau a primit de la Executiv fonduri totale in suma de peste 20 de milioane lei (aproximativ 5 milioane de euro). Banii au venit in baza a 4 acte normative, potrivit prefectului Constantin Scripat (n.r. – vezi articolul Clientii CET, santajati cu conventiile individuale). In martie 2011, CET a primit 2,75 milioane lei din partea Guvernului, in vederea acoperirii cresterilor de pret ale combustibililor utilizati pentru producerea de energie termica. La sfârsitul lui iulie, in temeiul Ordinului nr. 157 emis de Ministerul de Interne, societatea de termoficare a primit alte 2,45 de milioane lei pentru racordarea Aerostar SA la sistemul public de termoficare. In fine, in octombrie, Executivul a dirijat catre Primaria Bacau – „patronul” societatii de termoficare – peste 15 milioane de lei. „Guvernul României, printr-un numar de 4 acte normative, a alocat in cursul anului 2011 o suma de 207, 45 miliarde lei vechi catre CET Bacau. Este o suma considerabila, destul de mare in conditii de criza. Cu atât mai mult, banii venind de la Guvern prin hotarâri si ordonante, ma determina sa urmaresc ce se intâmpla cu acesti bani in teritoriu”, declara prefectul Scripat la inceputul lui noiembrie.

Cine pune umarul la prabusirea CET?

Managementul defectuos de la CET poate fi atribuit, fara probleme atât conducerii Primariei Bacau, cât si membrilor AGA, in cea mai mare parte a lor consilieri locali ai PNL. Din cei 7 membri ai AGA de la CET SA, 5 sunt consilieri PNL (Ilie Birzu, Ion Rotaru, Mircea Fechet, Ileana Paduraru, Izabela Adam). Pentru un plus de „siguranta” in mânuirea banului public, dar si a destinelor CET, primarul Stavarache si-a plantat in managementul societatii o ruda apropiata: cumnatul Marius Stanila. Acesta indeplineste functia de director comercial, postura din care s-a remarcat in ultimii ani printr-o serie de contracte extrem de dubioase vizând transportul carbunelui sau vânzarea de certificate de carbon. Cotidianul Desteptarea a dezvaluit, in mai multe anchete, modul in care functioneaza si actioneaza grupul de „manageri” PNL aciuat in structurile de conducere apartinând societatii de termoficare. Ultima performanta a directorului comercial Stanila se refera la contractarea de servicii de transport carbune cu o societatea ai carei administratori au calitatea de inculpati intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA (n.r. – vezi articolul Administratorul Pro-Serv Trust, cu care CET isi transporta carbunele, inculpat intr-un dosar de evaziune fiscala).

Fiscul a mai vrut sa execute CET SA

Fiscul nu e la prima „descindere” la CET. In primavara lui 2009, in temeiul unei decizii de impunere, ANAF a obligat societatea de termoficare la plata unor restante fiscale in cuantum de 6,5 milioane lei (4,1 milioane lei – TVA necalculata, respectiv 2,4 milioane lei – penalitati de intârziere la plata). La data respectiva, Marius Stanila declara pentru cotidianul Desteptarea ca decizia de impunere a ANAF a fost contestata in instanta. „Suntem in litigiu pe aceasta decizie de impunere si nu vreau sa comentez. Cei de la ANAF au spus ca se poate deduce TVA pe pierderi. Energia pe care o producem nu poate fi stocata. La iesire avem o anumita valoare, iar la consumator o alta valoare. Ei au spus ca am facturat mai putin decât am produs. E adevarat ca energia este asimilata unei marfi in Codul Fiscal, dar daca ar fi lipsa in gestiune ar trebui imputata cuiva”, afirma Stanila in mai 2010 (n.r. – vezi articolul: „Fiscul vrea 65 de miliarde lei de la CET Bacau”). Iata ca dupa un an de la declaratiile lui Stanila, societatea de termoficare sfârseste prin a fi executata silit de ANAF.

Directorul economic a parasit corabia inca din aprilie

In primavara acestui an, Gabriela Mazilu – director economic la CET – si-a dat demisia din functie. Aceasta a remis presei un comunicat in care a precizat ca la baza demisiei au stat motive personale. Intr-o declaratie oferita cotidianului Desteptarea, Mazilu a precizat ca asocierea cu CET SA Bacau i-a cauzat prejudicii de imagine. „Eu am o meserie liberala. Sunt expert contabil. Asocierea asta cu CET si cu ce se intâmpla la CET va dati seama ca nu mi-a facut bine”, declara – la data demisiei – Gabriela Mazilu (n.r. – vezi stirea: Gabriela Mazilu a demisionat din functia de director economic al CET Bacau si din PNL).
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014