9 ianuarie 2025

Datoriile asociatiilor pun frau investitiilor / CET baga banii BERD in punctele termice

Punctele termice ale CET au o vechime de zeci de ani. Timpul si-a lasat amprenta atat asupra cladirilor, cat si asupra echipamentelor din interior. Daca instalatiile vor fi modernizate cu bani de la BERD, cladirile nu au sanse sa se schimbe la fata. Din cauza creantelor de sute de miliarde la consumatori, CET nu poate face mari investitii anul acesta.

Pana acum, CET a reusit sa monteze, in locul vechilor schimbatoare de caldura, schimbatoare cu placi. Anul acesta, daca nu intervine ceva neprevazut in negocierile cu BERD, 34 din cele 54 de puncte termice ale CET ar putea fi modernizate. Directorul societatii, Vasile Dragusanu, se arata increzator, fiind convins ca investitia de 5 milioane de euro este sigura. aPentru modernizarea acestor puncte termice vom primi 3 milioane de euro dintr-un imprumut la BERD, iar diferenta de 2 milioane de euro va fi asigurata de Agentia pentru Conservarea Energiei, dar tot prin Consiliul Local. Intra in programul de modernizare cele mai mari puncte termice ale noastre. Pana acum au mai fost modernizate 14 puncte, care urmeaza sa fie automatizate”. Modernizarea presupune inlocuirea echipamentului actual, cu exceptia schimbatoarelor de caldura, care sunt noi. Mai intai vor fi inlocuite pompele, modulele de expansie si instalatiile electrice. In final va fi realizata automatizarea punctelor termice.”Vrem sa ajungem la stadiul in care punctele termice vor functiona inchise. Dupa ce le vom automatiza, vom crea si un dispecerat care sa le supravegheze. Astfel, vom reduce foarte mult cheltuielile de exploatare, iar nivelul de confort al consumatorilor va creste ca urmare a faptului ca parametrii la apa calda menajera si la caldura se vor regla automat si permanent. Vom elimina factorul subiectiv, adica mana omului”, a mai spus directorul CET.



CET nu are bani de zugravit

Chiar daca punctele termice vor fi dotate cu instalatii de ultima ora, la exterior vor arata la fel ca acum. Desi recunoaste ca aceste cladiri nu sunt o priveliste placuta, directorul CET declara ca nu sunt bani de investit in aarhitectura si zugraveli”. aVom reface izolatia in punctele termice in care ploua, atat, neavand fonduri pentru mai mult. Ne bazam pe faptul ca instalatiile acestea noi vor fi mai compacte si nu vor fi afectate de infiltratii”. Unele puncte termice ar putea capata o noua fata, dar numai daca vor investi in renovare… chiriasii. Dupa modernizare, spatiul pe care il vor ocupa instalatiile de furnizare a agentului termic se va restrange, asa ca aproximativ jumatate din suprafata punctelor termice va ramane nefolosita. Conducerea CET intentioneaza sa inchirieze aceste suprafete. Valoarea investitiilor pe care le vor face viitorii chiriasi le va fi dedusa din chirie.

Investitii numai din banii statului

Pentru anul 2006, CET Bacau mai are in vedere sa continue lucrarile la grupul de 15MW/ora, care ar permite furnizorului bacauan de agent termic sa functioneze in cogenerare si vara. aGrupul va functiona tot timpul anului, ne-a declarat Vasile Dragusanu. Acesta va produce agentul termic pentru prepararea apei calde, iar pentru a fi eficient va livra si 15 MW energie electrica pe ora in sistemul national. Este necesar sa facem aceasta investitie intrucat producem vara apa calda cu un cazan supradimensionat, iar pierderile sunt de peste 50 la suta”. Costul acestei investitii este estimat la peste 9 milioane de euro, bani ce vor veni de la buget, in contul subventiei pentru producerea gigacaloriei pe care CET nu o mai primeste. Conducerea CET spune ca nu va mai face alte investitii, nici macar nu va putea continua refacerea sistemului de recirculare. aSunt multe de facut, dar este imposibil sa investim mai mult de atat daca populatia nu-si plateste datoriile”, a concluzionat directorul Dragusanu. Cu tot cu factura lunii ianuarie, debitele asociatiilor de proprietari au ajuns la 222 de miliarde de lei, la care se adauga penalitati de 36 miliarde.Scris de Doina MINCU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img