“Istoria nu este nici de dreapta, nici de stânga”, a precizat inca de la inceput istoricul Mircea Stanescu, autorul primului volum din seria “Documentele reeducarii”, lansat si in Bacau de Asociatia Culturala “Cealalta Românie”(presedinte Viorel Cucu). Aparut la Editura VICOVIA, care si-a facut un program si un nume din cartea de istorie, recenta aparitie grupeaza documente produse de fosta Securitate, de aparatul represiv, este o istorie a detentiei din perioada 1949 – 1952 si isi propune sa contribuie la reintregirea informatiilor despre gulagul românesc.
Istoricul Mircea Stanescu este absolvent al facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti, doctor al aceleasi universitati, a facut stagii de cercetare si istorie ontemporana si stiinte politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Études Politiques (1999–2002) si Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Nationale ale României. Este autorul trilogiei Reeducarea în România comunista (Polirom, 2010–2012) si al lucrarii The Reeducation Trials in communist Romania, 1952–1960 (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).
“Termenul „reeducare” este o vocabula a „limbii de lemn”, care are ca scop sa acopere o realitate teribila. Astfel, „reeducarea” de „tip Pitesti” a constat într-o tentativa a puterii comuniste de a-si transforma opozantii – reali sau presupusi – în aderenti. Experimentul a fost pus în practica în anii 1949-1952 la închisoarea din Pitesti si în alte cinci locuri de detentie, si are un precedent: reeducarea de la Suceava” a spus Mircea Stanescu.
Primul volum contine documente din Procesul Grupului Turcanu, Procesul Grupului Cadrelor MAI si Procesul Grupului Valeriu Negulescu. Au fost prezenti fostii detinuti politici Mihai Pavaluta, presedinte al Filialei Bacau a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici Bacau, istoricul Viorel Capitanu, rude si supravietuitori ai unor detinuti politici din Bacau.