25 octombrie 2024
ActualitateDatori vanduti la inceput de an

Datori vanduti la inceput de an

Banii de intretinere s-au topit de sarbatori

Incasarile sunt extrem de reduse la asociatiile de proprietari. Bugetul locatarilor a fost sleit de sarbatori, asa ca plata intretinerii a ramas pe ultimul loc al prioritatilor. Singurii care mai vin cu bani la casierie sunt pensionarii. Unii dintre acestia s-au grabit chiar sa plateasca facturile in avans, inainte de Craciun, pentru a nu cheltui banii de sarbatori. Daca ritmul incasarilor nu va creste, datoriile asociatiilor de proprietari ar putea ajunge la valori fara precedent. Cel mai mare debit se inregistreaza, asa cum era de asteptat, la CET.



Asociatiile de proprietari au reluat programul normal de lucru, insa locatarii nu se grabesc sa plateasca intretinerea. Cheltuielile de sarbatori le-au sleit bugetul, asa ca achitarea facturilor de utilitati a fost amanata. Singurii care tin pe linia de plutire asociatiile sunt locatarii pensionari. „Cei mai multi dintre proprietarii de apartamente nu mai au bani sau au alte prioritati, ne-a declarat Liviu Postolache, administratorul Asociatiei de proprietari Trandafirilor 1. Ne bazam pe incasarile de la pensionari. Si acum, ca intotdeauna, ei sunt cei mai constiinciosi. Unii chiar au venit inainte de Craciun si au platit in avans, de teama ca ar putea intra in bani”.

Pensionarii nu pot duce in spate toate facturile

Pensionarii buni platnici nu pot insa acoperi valoarea facturilor emise de furnizorii de utilitati. Asociatiile sunt nevoite sa caute solutii pentru ca locatarii sa nu fie privati de apa, caldura sau gaze din cauza rau-platnicilor. „Sunt nevoit sa platesc facturi din fondul de rulment, ne-a declarat Petru Zota, administratorul Asociatiei de proprietari Razboieni 7. Acesta nu este insa suficient. Norocul nostru ca avem spatii comune inchiriate, iar aceasta aduce venituri la asociatie. Cand nu am cu ce achita o factura sau nu ajung banii, apelez la contul din banca”. Nu toate asociatiile de proprietari au bani albi pentru zile negri. Prin urmare, ajung sa fie somate de furnizori, penalizate sau chiar lasate fara unele utilitati.

Mai slab decat in decembrie

La CET, ritmul slab al platilor de la asociatii se reflecta in incasarile zilnice. „In zilele de 5, 6 si 7 ianuarie, media incasarilor a fost de 33.000 lei, ne-a declarat Elena Cirnu, purtator de cuvant al CET. Am observat o scadere a acestora fata de luna decembrie, cand media a fost de 35.000 lei pe zi”. Suma pe care furnizorul de agent termic o primeste de la consumatorii sai este foarte mica in comparatie cu valoarea facturilor emise in sezonul rece si, mai ales, cu debitul asociatiilor catre CET: peste 11 milioane lei (110 miliarde lei). Daca luam in calcul si penalitatile de intarziere de 9,8 milioane lei, se poate spune fara exagerare ca bacauanii au intrat in 2009 impovarati de datorii la CET.

Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img