Peste 2 la suta dintre pensionarii din judet sunt executati silit in momentul de fata pentru imprumuturi facute si neachitate la termen ori pentru datorii la stat sau la diverse persoane. Mai exact, 3.416 pensionari dintre cei aproximativ 161.000 au poprire pe pensie si iau lunar doar o parte din aceasta. Dar numarul deciziilor de executare silita instituite pe pensii este mult mai mare. In prezent, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau are in derulare nu mai putin de 7.148 popriri. Aceasta inseamna ca multi dintre pensionarii debitori au datorii la mai multe institutii. Restantele marii lor majoritati variaza intre 50 lei si zeci de mii de lei. Doi dintre ei, insa, au de achitat o suma imensa, incât este greu de spus ca le vor ajunge anii pe care ii mai au de trait ca sa-si plateasca intreaga datorie. „Este vorba despre doua persoane care inainte de a se pensiona au avut o societate comerciala si pe vremea aceea au luat un credit de peste 100.000 lei, fiecare, pentru a-si dezvolta afacerea. Dar nu le-a reusit. Ulterior s-au pensionat astfel ca ele au intrat in sistemul public de pensii cu debitul respectiv”, ne-a spus Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Cei mai multi pensionari au restante la plata imprumuturilor obtinute de la casele de ajutor reciproc (CAR). Din cele 7.148 adrese de infiintare a popririi, puse in aplicare de CJP Bacau, 2.315 i-au fost trimise acestei institutii de catre conducerile CAR-urilor pensionarilor. Alte aproape 1.500 de adrese de poprire au venit de la executori judecatoresti iar aproape 300, de la consilii locale. La banci sunt debitori 190 de pensionari.
Pot pierde si jumatate din pensie
Marea majoritate a celor care au poprire pe pensie s-au resemnat, dar unii isi varsa naduful pe Casa de Pensii, desi nu aceasta este vinovata de necazul lor. Fata de anii anteriori, numarul popririlor pe pensii nu a scazut si nici nu a crescut. Difera, totusi, sumele pe care pensionarii le datoreaza. In anii precedenti, nu a fost niciun caz in care debitul unei persoane sa se apropie de 100.000 lei. Conform legii, in situatia in care fata de un pensionar se instituie o singura decizie de poprire, atunci lui i se retine lunar o treime din pensia neta, pâna la stingerea debitului. Daca sunt mai multe adrese de poprire pentru aceeasi persoana, atunci ei i se ia in fiecare luna pâna la 50 la suta din venitul net provenit din pensie.
„Adresele de infiintare a popririi sunt emise in baza unei decizii de executare silita si sunt trimise la noi de catre creditori, respectiv de case de ajutor reciproc, banci si alte institutii la care pensionarii sunt debitori, sau de catre executori judecatoresti. Noi suntem obligati sa punem in aplicare adresele de infiintare a popririi, pentru ca neinstituirea lor se sanctioneaza penal. Prin urmare, pensionarii trebuie sa inteleaga ca nu Casa de Pensii a instituit poprirea, ci creditorul lor, si ca noi doar executam adresele pe care le primim.”
– Liviu Cretu, directorul CJP Bacau