27 octombrie 2024
ActualitateDatele Comisiei Nationale de Prognoza, date peste cap de criza

Datele Comisiei Nationale de Prognoza, date peste cap de criza

Din noiembrie pana in ianuarie, specialistii Comisiei Nationale de Prognoza au trebuit sa-si reevalueze drastic previziunile pentru perioada urmatoare. Cresterile economice luate initial in calcul au trebuit reevaluate prin prisma crizei, a carei amploare a depasit cu mult vizionarismul „prognozistilor”.

In decurs de trei luni, o mare parte a cifrelor lansate de Comisia Nationala de Prognoza s-au schimbat in contextul accentuarii efectelor crizei economice. Cresterea produsului intern brut in noiembrie 2008 era estimata la 6,0 procente. In ianuarie 2009 cifra s-a diminuat drastic, ajungand la numai 2,5%. O situatie similara se intalneste si in ceea ce priveste exporturile, calculate la finele anului trecut la o cifra de 40.460 milioane euro, intre timp suma fiind reevaluata la 34.170 milioane euro. Nici in ceea ce priveste estimarile legate de evolutia cursului valutar prognozele din noiembrie nu s-au „lovit” cu cifrele puse in joc in ianuarie. De la un curs leu/euro de 3.60 s-a ajuns in scurt timp la 4.0, si deja si aceasta cifra se dovedeste ca fiind prea optimista pentru situatia reala. O singura imbunatatire a aparut la inceputul lui 2009 in prognozele specialistilor, fiind vorba de salariul mediu brut. Estimat initial la 1697 lei, salariul mediu brut a fost ulterior evaluat la 1820 lei. In ceea ce priveste inflatia, aceasta a fost cifrata la 4,8 in noiembrie. Pentru luna ianuarie nici nu a mai fost luata in calcul, singurele estimari in aceasta privinta putand fi facute doar cu referire la cursul valutar, care si el, dupa cum s-a vazut, a fost prevazut cu prea mult optimism.



Revenirea la normalitate, peste cativa ani

Ultimele date nu lasa sa se intrevada o rapida imbunatatire a situatiei economice. Cifrele Comisiei Nationale de Prognoza arata ca se va ajunge la un produs intern brut comparabil cu cel al lui 2007 abia prin 2012-2013. Aceasta in timp ce salariul mediu brut va creste cu aproximativ 25% in acelasi interval. Rata somajului va ajunge, conform estimarilor, de la 5,5 in 2009 la 4,3 in 2013. Urmatoarele prognoze vor fi facute publice in cursul lunii martie. Va fi interesant de urmarit ce alte noi schimbari au sa intervina in cifrele in functie de care ar trebui sa ne gandim strategiile de viitor.

Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img