Dascalii care vor preda la clasa zero s-au asezat in banci pentru a se pregati cum sa lucreze cu cei mici. Cei peste 350 de invatatori cu experienta, selectati sa se ocupe de aceste clase, au aflat ca din toamna vor face educatie prin joc. Acestia au urmat cursuri la clasa, dar vor invata lucruri noi si cu ajutorul unei platforme online.
Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a inceput pregatirea cadrelor didactice care se vor ocupa de educatia micutilor de la clasa zero. Acestia urmeaza in aceste zile cursuri de formare si vor invata de la specialisti cum trebuie sa decurga orele de curs la acest tip de clasa. „Ii invatam despre ce inseamna curriculum proiectat pe competente, despre planificarea si proiectarea integrata si interdisciplinara. Nu este totul nou peste ei. Ei au mai avut activitati proiectate in acest stil interdisciplinar. La clasa pregatitoare domina jocul, de aceea se si numeste asa, pentru ca trecerea de la gradinita la scoala sa nu fie brusca si e normal sa avem o pregatire in prealabil in acest sens”, ne-a spus prof. Rodica Leonte, inspector scolar pentru invatamântul primar, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. La fel ca si la grupa pregatitoare de la gradinita, micutii de la clasa zero vor invata lucruri noi prin joc. „Este clar ca va predomina jocul, de orice fel, pentru ca ei nici nu sunt notati, nu o sa avem calificative la clasa pregatitoare nici note. La grupa pregatitoare de la gradinita faceau acelasi lucru”, a mai spus Leonte.
Initial s-au temut
Dascalii spun ca activitatea lor se va schimba mult din acest an, dar ca sunt deschisi sa invete lucruri noi. „Daca la inceput am venit cu o indoiala in suflet, pentru ca nu stiam in ce consta aceasta clasa pregatitoare, doatorita acestor cursuri, dar mai ales datorita mentorului, am reusit sa intelegem in ce consta si sa stim ce avem de facut când incepe anul scolar. Cam 90 la suta este total schimbat. Modul de abordare al planificarilor, al continuturilor, al unitatilor tematice. Ceea ce faceam noi la I-IV, de la activitate intensa, concreta, trecem la aceste activitati unde predomina jocul, nu joaca si trebuie sa invatam sa ne si jucam dar sa si invatam”, a explicat si Constanta Neculcea, invatator la Scoala „Costache Negri”, din comuna Negri. Dumitru Boatca este invatator de 24 de ani la scoala din satul Valea lui Ion . Dupa atâtia ani, el trebuie sa-si schimbe acum stilul de predare aproape in totalitate. „Concret, am invatat cum sa ne comportam cu copiii de clasa pregatitoare, pentru ca noi am fost invatati numai cu cei de la I-IV. O sa incercam sa-i primim cu bine pe cei micuti. Este diferit in primul rând in cadrul activitatilor pe care le facem. Pâna acum faceam obiecte concrete, acum avem obiecte integrate in aceeasi ora facem si matematica, si comunicare sau arte vizuale. Mi-a fost teama la inceput de aceasta grupa, de acest proiect nou, dar incercam sa ne adaptam”, a spus Dumitru Boatca, invatator.
Cadrele didactice vor urma 40 de ore de cursuri la clasa, unde vor fi invatati de un formator ce trebuie sa faca in noul an scolar, iar alte 90 de ore le vor sustine pe o platforma online. La sfârsitul fiecarui modul postat acolo vor sustine un test de care trebuie sa treaca cu bine pentru a merge la etapa urmatoare. La final, daca au promovat toate cele trei module, vor fi absolventi ai cursului si vor avea dreptul sa predea la clasa zero.
353 de clase zero
La nivelul judetului Bacau vor fi 353 de grupe pentru clasa zero, din care 192 de clase întregi si 161 simultane, cu peste 4.300 de copii. Lor le vor preda 353 de dascali care vor urma cursuri de formare a competentelor.