De puține zile orașul Dărmănești se mândrește cu un obiectiv turistic inedit. Este vorba despre un muzeu în aer liber, care se află în Piațeta Primăriei acestei localități. El a fost inaugurat de către Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, la acest eveniment fiind prezenți din ”frăția de pe valea Trotușului” și primarii orașelor – stațiune Târgu Ocna și Slănic Moldova – Ștefan Șilochi și Gheorghe Baciu precum și primarul Moineștiului, Valentin Vieru.
Inaugurarea acestui muzeu a prilejuit și săvârșirea unei slujbe religioase de către un sobor de preoți din Dărmănești. ”Este un omagiu adus grupului de 21 ofițeri ce au condus luptele de la Valea Uzului, din Primul Război Mondial”, a declarat Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, care a prezentat acest inedit muzeu în aer liber.
”Sunt 21 de socluri dispuse în semicerc în fața Monumentului Eroilor din apropierea Liceului Tehnologic Dărmănești, loc unde au fost îngropați peste 3000 de eroi într-o groapă comună.
În preajmă sunt așezate numeroase antefarcte din Primul Război Mondial (ceasuri de buzunar, briciuri, iconițe, cruciulițe ce au aparținut celor care au luptat pe aceste meleaguri dar și elemente de armament – baionete, tuburi de obuze și altele, care ne-au fost date în custodie de către cei ce iubesc foarte mult istoria și au făcut detecții în zonă –Cristian și Dana Lungu, Vasile Boboc.
Dincolo de faptul că acest muzeu vorbește despre eroii de acum un secol, este prezentată prin 12 panouri și ceea ce am făcut noi timp de 100 de ani, din 1918 și până în prezent”, a mai menționat primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma.
Este de remarcat faptul că aceste 12 panouri prezintă istoria locurilor dărmăneștene, fiind ca o lecție de istorie pentru oamenii tineri. Astfel, alături de copia unui ”uric” din negura timpului este prezentat și un legământ al locuitorilor acestui oraș pentru generațiile care vin.
Menționăm că în echipa de realizare a acestui muzeu în aer liber s-a aflat și Marius Diaconescu, dărmăneșteanul ce a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) conceptul ”Fabricat în Dărmănești”, ce poate deveni un brand local care să facă cinste acestei zone.