20 septembrie 2024
OpiniiEditorialDar daca acesta e adevarul?

Dar daca acesta e adevarul?

În Afganistan, spun specialistii, exista cele mai mari zacaminte de uraniu din lume, la fel cum, în materie de wolfram, România detine suprematia mondiala. Rusii nu s-au dus în Afganistan de dragul drepturilor omului, ci pentru uraniu.

Se crede ca de acelasi avânturi „democratice” sunt animati acum si americanii. Pe aceasta tema i-a zburat „porumbelul” din gura si generalului David H. Petraeus, fostul comandant al fortelor americane din Afganistan, director demisionar al CIA.



Aceste metale sunt esentiale pentru suprematia militara. Zacaminte de wolfram, neexplorate niciodata, se gasesc însa, în cantitati uriase, si în muntii Retezat: zona Gugu-Sureanu. Pâna în decembrie 1989, toata aceasta zona era pazita cu strasnicie de catre Securitate. Un cercetator român care a început sa faca dezvaluiri despre wolframul românesc a fost gasit mort în apartamentul sau; moarte suspecta.

Circula insistent, neoficial, pe net, informatii potrivit carora agitatia si graba de a începe exploatarea aurului la Rosia Montana are o miza mult mai mare: rezervele uriase de wolfram, care exista aici.

Oficial, se spune ca la Rosia Montana exista 300 de tone de aur si 1.600 tone de argint, dar mai exista argint, titaniu, seleniu, indiu, galiu, vanadiu, molibden, germaniu, arseniu, nichel, cobalt.

Valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana ar fi de patru ori mai mare decât cea a aurului si argintului. În contractul de concesiune secretizat s-ar preciza ca orice metal în plus recuperat intra în beneficiul celui care exploateaza zacamântul.

Exista din ce în ce mai multe voci care spun ca este foarte posibil ca scandalul cu cianurile de la Rosia Montana sa fie doar distragerea atentiei de la wolfram, titaniu etc…

Este posibil ca „Gold Corporation” sa se dea „batuta” în privinta folosirii cianurii în exploatarea aurifera, în schimbul unei compensatii aparent minore, care va camufla marea lovitura: adjudeca metalele rare, în schimbul renuntarii la cianuri. Aparent, aceasta ar fi o mare victorie a ecologistilor români, dar, în realitate, cea mai mare cacealma economica.

Am asistat la o dezbatere a unei comisii parlamentare, la care erau invitati reputati specialisti ecologisti. A fost o panarama de dezbatere. Scaunele parlamentarilor erau aproape goale, putinii alesi prezenti ba butonau telefoane, ba vorbeau cu niste dudui, invitatii perorau în gol…

O panarama a fost si dezbaterea la care au participat seful S.R.I. si presedintele Comisiei de control a activitatii S.R.I.: informatii refuzate pentru public, gesturi de maidan. Presedintele Basescu (devenit brusc –ha, ha, ha!– neutru), Victor Ponta si Crin Antonescu joaca alba-neagra, vis-à-vis de Rosia Montana.

Ma-ntreb: dar daca toate informatiile care circula neoficial pe net sunt adevarate si noua ni se „serveste”, ca pentru vulg, doar circ oficial de cea mai joasa speta?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img